Foloseste autoironia pentru a face misto de ceilalți (guest-post Emil Călinescu)

Emil sau Emil e un star. Pe grupul Superblog, dar am eu senzația că pe tot online-ul. Deține 4 bloguri, fiecare cu tematica lui și e ca un fluviu înspumat de inspirație. E mucalit, are o tonă de umor și e foarte deștept. M-am bucurat tare mult că a acceptat invitația de a fi musafirul meu aici. E un post plin de umor, de substanță și de lecții. O să vă placă rău ce zice mai jos. Trust me!

“Foloseste autoironia! Este o dovada de inteligenta si dovada SUPREMA ca ai simtul umorului. Cel mai dezvoltat simt al umorului il au cei care reusesc sa se autoironizeze. Si, mai ales, cei care accepta sa fie ironizati. Ordinea ultimelor 2 chestii este aleatoare.

Acum, multi au impresia ca autoironia inseamna ca tu faci misto de tine. Pentru ei este gresit, asa cum, din punctul lor de vedere, este gresit si sa faca altii misto de ei. Exact ce ziceam mai sus: unii oameni nu accepta sa se faca misto de ei. Ce omit acesti oameni este, insa, un alt lucru: autoironia e utila si cand vrei sa faci misto de altcineva!

Sa va zic de unde a plecat aceasta idee: o sa radeti, insa de la un PROFESOR. Aveam in facultate un profesor celebru, in varsta, care era si inca este gura bogata. Lauda si critica pe toata lumea, cu un umor aparte. Omul avea un pic peste 65 de ani atunci. Si, la un moment dat, ne povesteste despre un alt coleg de-al lui, de la cealalta facultate. “De dincolo”. Ca sa nu-l descrie, a folosit urmatoarea formula: desi este mult mai tanar decat mine, este mult mai urat. Va puteti imagina asa ceva?

In momentul ala am ramas masca. Am constientizat ca pot face misto de altii folosindu-ma de … mine. Si de atunci inainte am tot facut acest lucru. Dau cateva exemple de situatii, cu rezultatele aferente:

  1. Sunt gras, drept urmare atunci cand vad ori aud pe cineva ca mananca la ore tarzii ori ca mananca mult ii zic cu calm: Ma, tu vrei sa ajungi cat mine? In cateva randuri niste amice au renuntat sa mai manance la ore tarzii din noapte. Cica am fost convingator. 
  2. Tot legat de grasimea mea, am obiceiul sa spun despre X: bai, el/ea a inteles gresit notiunea de dezvoltare personala. Eu macar m-am prins unde am gresit, dar cam tarziu. El/ea inca nu. 
  3. Tot legat de autoironie, deseori cand cineva se ciocneste de mine, mai precis de burta mea, am obiceiul sa intreb: ai vrut sa vezi daca misca? Daca nu se prinde si daca e o persoana pe care o cunosc cat de cat, ii iau mana si o pun la mine pe burta. Poate asa se prinde.
  4. Pentru ca sunt inalt, deseori foloseam sintagma cica jignitoare atunci cand ma pozam cu cineva: vrei sa ma cobor pana la nivelul tau? Atunci cand nu voiam sa jignesc (ori cand voiam sa atenuez jignirea) inlocuiam sintagma de mai sus cu: Vrei sa cobor prajina pana la nivelul tau? Hai ca suna altfel ?
  5. Ironizarea parului blond e una dintre pasiunile mele. Blondele sunt o tinta predilecta si usoara (din toate punctele de vedere). Insa daca fac misto de blonde pur si simplu eficienta este minima. Asa ca am preferat niste variante usor ocolite. De pilda, atunci cand m-am pozat cu 2 blonde (pe la conferinte ori pe la diverse iesiri, cu blonde care ma cunosc), aproape de fiecare data am spus: haideti, va rog, vreau sa stau printre voi, intre 2 blonde este singura mea sansa sa par intelligent. La un moment dat, am facut o astfel de poza, insa dupa cateva minute una dintre blonde a spus: mi se pare mie sau tu tocmai ne-ai jignit? Stiti, uneori bancurile cu blonde chiar au correspondent in realitate. Lumea spune ca de fiecare data.
  6. Cand vreau sa aflu o informatie de la cineva, spun aproape de fiecare data: n-o sa spun nimanui; eventual scriu pe unul dintre bloguri, dar oricum nu le citeste nimeni. De multe ori, sunt chiar convingator cu acest argument ?
  7. Cand vreau sa ironizez simtul umorului lipsa, uneori spun: gluma asta e atat de proasta de zici c-am facut-o eu. Daca persoana respective insista cu glumele proaste, ii spun: daca spui 3 glume proaste ai sansa unui internship la TimesNewRoman. Dupa inca 5 glume proaste spun: daca glumele astea nu ar fi ale tale ci ar fi furate, ai putea chiar participa la iUmor. Cand sunt intrebat de ce nu particip eu la iUmor, de fiecare data raspund: eu am glume proaste originale. Acolo as fi dat afara pentru acel din urma defect.
  8. La fotbal am fost intotdeauna un antitalent proverbial, dar simpatico. Eram evident pus in poarta din celebrele 2 motive: ocupam toata poarta si oricum nu eram bun nicaieri pe teren. Drept urmare, de fiecare data cand vad un portar mare, care ramane stana de piatra la multe executii, ma gandesc ca ala as fi putut fi eu daca as fi devenit fotbalist profesionist. Atunci cand vad un luft demn de cascadorii rasului ori cand vad unul inalt fara pic de detenta imi dau seama ca eu chiar as fi putut deveni fotbalist. Cu putin noroc prindeam un contract bun si faceam hemoroizi de la cat as fi stat pe banca. Daca, Doamne-Fereste, ar fi fost nevoie de mine pe teren probabil ca lucrurile ar fi degenerate. Dar de ce sa intru pe teren si sa muncesc pentru acei bani in loc sa-i primesc pentru ca stau pe banca? Ma rog, in vremurile astea jucatorii de pe banca au masca, deci cumva daca m-ar fi prins pandemia ca jucator mi-as fi dorit sa intru pe teren. Ori macar sa ma trimita antrenorul la incalzire, ceva …
  9. De fiecare data cand ma duc sa beau ceva si e cineva la masa care nu bea, am tendinta sa fac misto de acea persoana. Replica Eu am baut si tu te-ai imbatat este omniprezenta. Ca si replica Tu n-ai nevoie de alcool ca sa te comporti ciudat? Cel mai dubios a fost cand am auzit despre cineva ca a vomitat la baia unui local fara sa fi baut nimic. Nu am fost de fata cand a facut-o, insa m-am intalnit cu acea persoana dupa cateva zile. Drept urmare, i-am zis foarte calm: tu ai facut economie, ca ai vomat fara sa fi dat niciun ban pe alcool. Tu stii cati bani as fi cheltuit eu sa fac acel gest?. Persoana respective n-a parut sa guste umorul meu.
  10. Nu in ultimul rand, am vrut la un moment dat sa fac pe vlog un autoroast. Mi se par cele mai misto roast-uri pe care le poate face cineva. Intai am cerut la misto glume despre mine pe facebook, apoi n-am spus aproape niciuna pe vlog. Am vrut sa para ca nimeni nu poate face misto de mine asa cum fac eu. Ma rog, vlogul n-a iesit cine stie ce si din cauza calitatii tehnice. Dar ca idee, am vrut sa fac misto de altii facand misto de mine. Macar intentia ar trebui sa conteze, nu?

https://youtu.be/5K1CYNjm4BA

Eu sunt Emil Calinescu, mare magnat de bloguri. Detin un blog de teatru, unul de carte, unul de film si unul culinar. Sunt cel din poze si din clip. 

Si, ca indemn pentru voi, ca regula de aur pentru acest articol, foloseste autoironia pentru a face misto de mine si de el (de articol ori de clip). Sa va vad de ce sunteti capabili! ?”

P. S. Dați click pe link-ul de YouTube. E absolut spumos! ? V-am zis, Emil e un personaj.

4 Comments

  • Emil chiar e un personaj, stai să-l cunoști offline! Eu îi admit colecția de pălării ?

    • Imi admiti unde colectia? Admitere la ce? La vreo casa de moda ceva?

      • Voiam să spun admir, dar autocorrectul a fost mai inteligent (și eu prea chioară la ora aceea) ? Dar le și admit pe lista mea de alegeri inteligente în materie de fashion!

Ce părere ai?

Trending Posts

About Me

Thanks for stopping by!

Follow Me

Categories

Edit Template

© 2023 Created with Royal Elementor Addons