Despre Franke ţea lucrurilor. O femeie la cratiță și bucătăria ei.

Contextul unei relații defectuoase (viața înainte de electrocasnicele Franke)

Relația noastră, a mea și a bucătăriei mele, ca orice altă relație, a avut suișuri și coborâșuri. Au fost ani întregi în care nici măcar n-am salutat-o. Nici n-am trecut pe la ea. O ignorare totală. Ea se chinuia, mititica, să mă îmbie, să mă atragă într-o relație ceva mai strânsă. Nici vorbă. Bine, trebuie spus și că ea nu era tocmai pregătită pentru o relație. De ce să n-o spunem p-aia dreaptă?! Era învechită, demodată, fără nicio noimă. Nu evolua în niciun fel. Habar n-avea ce e ăla trend, ce e aia tehnologie nouă. N-avea și ea plită, cuptor și hotă, cum au aproape toate bucătăriile din vremurile noastre. Ea tot pe stil vechi. Cred că dacă mă îmbia încă de pe atunci cu, să zicem, niște electrocasnice Franke, ceva, lucrurile stăteau altfel. Dar ea se complăcea în situația asta. Și părea că îi place așa. Eu în relații de-astea nu mă bag. Să fie clar!

A fost nevoie de un mediator care să ne apropie. Să îmi puncteze beneficiile unei astfel de legături, să mă facă să înțeleg că o conexiune strânsă cu bucătăria ta e de luat în calcul. Mai ales când mediatorul e chiar copilul tău pe care trebuie să îl hrănești. Dacă până să apară el eu intram în bucătărie doar pentru un ceai și un ou fiert, iată că venise momentul să mă pun pe treabă. M-a primit ea, bucătăria. Fată de treabă. Cred că în sinea ei știuse tot timpul că momentul ăla urma să vină. Dar mi-a făcut și o surpriză. Își dăduse seama că trebuie să schimbe ceva ca să putem lega o punte între noi și s-a actualizat. S-a primenit. Și-a luat haine noi, s-a tehnologizat, doar-doar se apucă nebuna de gătit și n-o mai ocolește. Suntem bine de ceva vreme. Petrecem muuult timp împreună. Mie-mi place să spun că suntem prietene. Acum…ce-o zice ea…

Hai să-ți spun eu cum stau lucrurile. Că văd că bați câmpii. Nu eram tehnologizată, auzi! Nu eram în trend. Măi femeie, dar de ce nu spui tu sincer că nu aveam pentru cine. Dispăreai dimineața și nu te mai prindea nimeni pe-acasă până seara târziu când, daaacă te lovea vreo răceală mai fierbeai un ibric de apă pentru ceai. De ce nu spui tu că nici nu știai că exist. Să mă updatez pentru cine? Pentru una căreia i se strepezeau dinții când auzea cuvântul gătit?! Și da, m-am pus la punct când am văzut că începi să te apropii de mine. Să stai mai mult cu mine. Pentru ce să mă dotez cu plită, cuptor și hotă până atunci? Pentru ce să mă pun la punct cu electrocasnice Franke? Să le țin ca la muzeu? Acum da, e foarte bine. Și de-aia m-am și asigurat că am tot ce îți trebuie.

Plita, cuptorul și hota – odrăsluitoarele unei relații strânse

Ce zice ea mai sus e adevărat, întradevăr. Oricât aș încerca eu să mă dau rotundă, sunt conștientă că am fost un dezastru. Nu îmi plăcea să gătesc sub nicio formă. A trebuit să apară copilul și să mă forțeze să intru în bucătărie.

Vrei să spui că ești, încă, un dezastru.

Poftim?! Cum adică? Nu gătesc eu aproape zilnic?! Cred că mai mult de jumătate din timp îl petrec cu tine. Mă specializez în tot felul de rețete care mai de care mai sofisticate. Mă documentez, urmăresc tot felul de bloggeri specializați pe mâncare ca să evoluez. Mă ocup, cu alte cuvinte. Nu forjez eu la maxim plita, cuptorul și hota? Sunt maestra prăjiturilor sofisticate de casă, da?

Liniștește-te, dragă! Nu zic că nu faci. Dar dacă nu aveam eu cuptor incorporabil Franke, din gama nouă Maris, care să se curețe singur cu abur, doar cu apă (că are sistem Pyrolitic) tu stăteai 3 zile să freci la el. Îți spun eu! De-aia ziceam ca ești un dezastru. Ești ca un taifun de când intri în bucătărie și până când ieși. Că pe tine te iau de cap rețetele și faci mai multe în același timp, zici că vrei să hrănești un trib, nu trei oameni amărâți. Dintr-o dată, ce să-ți spun, ești și plăcintăreasă și fripturăreasă și brutăreasă. Noroc că una dintre caracteristicile cuptorului ăsta incorporabil Franke este funcția de Multicooking. Că tu le bagi pe toate odată. El poate să te ajute, bineînțeles, că are capacitate de 71 de litri! Dar cât mâncați, măi fraților?!

Cuptoare Maris de la Franke
(sursă foto: site-ul Franke)

Aaa, după ce că fac…Știi bine că acum îmi place rău de tot să gătesc. Mai ales de când petrec mult timp cu Matei în bucătărie, că vrea să facem prăjituri împreună. De ce zici că fac multe odată? El vrea friptură, eu aș mânca ceva dulce și trebuie să îi dau și lui desert ceva și taică-su vrea ciorbe, budinci și ce îi mai place lui. E normal. Suntem, totuși, o familie. Din trei oameni, dar o familie. Familia hrănită bine e o familie fericită. Și apropo, dacă n-aveai tu plita, cuptorul și hota de la Franke, gătitul ăsta cu Matei ar fi fost mult mai greoi. Dar mă ajută mult că plita are funcție Child Lock, că blochează comenzile și nu e Matei în pericol dacă plec eu puțin de lângă el. Să știi că apreciez foarte mult toate lucrurile astea. Dar tu… Când nu găteam, că de ce n-o făceam, acum c-o fac, de ce o fac? Cine să te mai înțeleagă și pe tine?!

Plită Franke
(Sursă foto: https://www.franke.com/ro/ro/)

Chiar și o relație ușor subrezită poate fi salvată de electrocasnicele Franke

Nu, adevărul e că îmi place mai mult de tine acum. Stai mult cu mine, mai ales de când e pandemia asta. Ai evoluat, simt că faci cu plăcere toate bunătățurile. Se vede pe fețele lui Matei și Andrei. Și în gabaritul vostru, al tuturor din familie. Inclusiv al tău! Ce mi-ar aduce și mai mare bucurie ar fi dacă ai avea mai multă grijă de tot ce folosești la gătit. Că te ia valul, gătești până în creierii nopții și nu mai speli nimic. Le lași așa. Și dup-aia ți se face lene și o lungești. Ce-ar fi dacă te-ai disciplina și ai spăla plita, cuptorul și hota după fiecare sesiune de gătit. Tot ție ți-ar fi mai ușor și m-aș simți și eu mai bine. Să știi tu de la mine că o bucătăreasă adevărată are grijă și ca locul în care se desfășoară să rămână în urma ei lună. Și, în plus, nu te poți plânge. Pentru că, ți-am mai zis: cuptorul incorporabil Franke cu care m-am dotat eu pentru tine, din disperarea de-a te face femeie de casă, se spală singur. Toate resturile căzute în interiorul lui sunt transformate în cenușă. Mai ții tu minte când ai făcut un fum în casă de era să vină ISU peste noi? Că ți-au curs în cuptor tot felul de chestii? Ce te făceai tu dacă trebuia să îl cureți cu tot felul de detergenți?

Bine, bine, nu mă mai certa. Știi că acum te apreciez și sunt cu tine aproape toată ziua. Apreciez toată primenirea asta a ta, că te-ai tehnologizat, că îmi ușurezi mult munca. O să mă străduiesc să te îngrijesc mai mult. Dar îmi cam ia din timpul pentru pasiuni. Ai văzut că uneori am răgaz să mă și filmez zicând câte un monolog în timp ce am friptura în cuptor. Asta e foarte prețios și e un lucru pentru care îți sunt recunoscătoare.

Aaaa, nu-mi aduce aminte de schimonoselile tale pe actorie în timp ce gătești. Că nu știu cât pot să le mai duc. De-aia ai vrut tu bucătărie cu plită, cuptor și hotă Franke care-ți reduc timpul și efortul consumat. Ca să ai timp de maimuțăreli. Dacă știam eu…

Adică …

Auzi, stai puțin. Dacă tot dai din casă, nu vrei tu să îi întrebi pe oamenii ăștia cum se raportează ei la bucătăria din casa lor? Că sunt și eu curioasă dacă toți/toate sunt ca tine sau sunt și oameni serioși care apreciază un spațiu de gătit așa cum trebuie. Oare câți dintre ei gătesc ordonat, oare câți dintre ei, atunci când gătesc, nu mai fac și altceva în același timp și se concentrează pe rețetele-alea? Oare câți dintre ei folosesc electrocasnice Franke? E o curiozitate a mea…

Ați “auzit-o” pe Doamna. La voi cum e?

*Fotografiile din articol au fost prelucrate cu Canva.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2021

1 Comment

Ce părere ai?

Trending Posts

About Me

Thanks for stopping by!

Follow Me

Categories

Edit Template

© 2023 Created with Royal Elementor Addons