Epopeea nesfârșită a verilor mele pe litoralul românesc

Am simțit miros de mare zilele astea. Întindeam rufe pe balcon și m-a trăsnit. Nu știu de unde… Și mi-au luat-o gândurile și simțurile la trap, cu nostalgie.

Dă play și citește! 🙂

Epoca lui hopa-mitică pe litoralul românesc

Când eram copil nu îmi plăcea să stau la soare. Mă ardea, mă ținea și, în plus, energia nu mă lăsa să stau locului. Dar când venea vara și o auzeam pe mama “Măi, Nicule, nu ducem și noi fetele la mare?” aruncam valiza în mijlocul camerei și îndesam toate hainele subțiri din șifonier și accesoriile de plajă. Îmi răsuna în cap “nu dați banii pe prostii luați vafe la copii” ca cea mai suavă muzică de leagăn și, deși știam că, odată ajunși acolo îmi va lua 3 zile să îi conving că vafele nu au prostii în ele și că n-am văzut copil băgat în spital de niște vafe, mă bazam pe puterea mea de convingere. Vacanța de vară la mare era o incursiune în lumea multitudinii de hopa-mitică si celor mai ieftini ochelari de soare din plastic vânduți la tarabele de pe lângă plajă, a măgărușului cu care ne înghesuiam să facem poze și a bananei plutitoare pe care-o-ncălecam cu tata, încorsetați în vestele de salvare.

Am rămas cu nostalgiile pentru sălile de mese comuniste, cu pereți cu faianță verde, fețe de masă din nailon alb-gălbui și draperii înflorate. Cu amintirea hotelurilor vopsite în albastru desaturat, impregnat în memorie ca “albastru comunist”. Astea sunt nostalgii care mă emoționează fără justificări logice.

Despre libertate și Coco Jumbo la Marea Neagră

În adolescență, proaspăt ieșiți din comunism, mergeam la mare, ca să gustăm esența libertății rupând ringurile discotecilor, seara, într-o frenezie și-o zburătăcire a spiritului încorsetat de prea mult timp, pe ritmuri nebunești. Miezul descătușării stătea în “aiaia Coco Jumbo, aiaieee!”. Poți să și mori de atâta drag de libertate. Noi, eu și câteva prietene, scăpate din apartamentele de bloc din București, cu creierii vâjâind de nevoia de a da frâu liber clocotului din vene, ne-am avântat în valuri direct de pe peronul gării din Costinești și, pentru câteva clipe, am crezut c-acolo rămânem. Ne-am retras cuminți pe cearșafuri și ne-am mai văzut cu marea, în sejurul ăla, doar cât să-i luăm temperatura.

Nu m-am putut lăuda niciodată cu silueta mea de sirenă. Mai degrabă am promovat balenele și frumusețea interioară. Dar am avut și un moment scurt de glorie, scurta epoca de divă a vieții mele, când am reușit să mă descotorosesc de 15 kilograme și să mă vopsesc blondă. Atunci era musai să mă arăt lumii, să scot capul. Și care era mediul cel mai propice pentru bălăcirea în adorația lumii? La mare, în mijlocul spiritelor nebune și libere. Cum pășeam eu pe nisipul din Vama Veche, cu grația elefantului proaspăt transformat în Venus, nu mai pășea nimeni. Bolero, răsărit, porumb copt, clătite și trupe rock. Asta era viața!

Epoca de mamă cu vacanțe planificate în detaliu

Sursă foto – arhivă personală

Acum caut sejururi la plaja cu apa cea mai puțin adâncă, dar și ciorba de perișoare cea mai vecină. Când ești mamă, nu te mai arunci cu bagajul minuscul într-un vagon de tren personal. Nu te mai bazezi pe soartă când pleci fără să știi unde dormi, ce mănânci și cât stai. Nu te mai arunci în valuri cu tot ce ai pe tine și strigi de bucurie. O face copilul și tu alergi după el să-i dai jos hainele ude și să-i pui slipul uscat. E vremea lui să se bucure de “nu dați banii pe prostii, faceți poze la copii“, de “luați pufuleți care face păru’ creț” și “facem poze de la mare cu familia matale și cu alte animale“. Astea sunt unele dintre puținele lucruri care mai seamănă cu ce era litoralul atunci când eram eu mică. Pentru că, în rest, aproape totul e schimbat. Hotelurile sunt, în proporție de 99%, renovate și utilate ultra-modern, serviciile s-au îmbunătățit considerabil, ai posibilitatea, dacă vrei, să cauți terase pentru prânz și masa de seară sau să iei un pachet all-inclusive și scapi de grija burții lipite de șira spinării după bălăceală. Totul e îmbunătățit.

Nu se pune problema, de când s-a născut Matei, să nu mergem, cel puțin 5 zile pe vară, la mare. El se pregătește de peste iarnă în sufragerie, când întinde prosoapele de plajă și mă pune să îi umflu colacele și rățuștele gonflabile. Stăm cam 3 ore pe zi la plaja amenajată cumsecuvine pe covor și ne bălăcim în marea parchetului până lui i se încrețește pielea și mie părul, de atâtea bâldâbâcuri pe uscat. Așa că, începem de prin luna martie să căutăm variante de sejururi care să ne mulțumească pe toți.

De ce litoralulromanesc.ro?

Anul ăsta e atipic pentru toți. Trebuie să gândim bine, dacă tot am reușit să fentăm virusul ăsta, până acum, și să alegem o vacanta in siguranta. Pe lângă faptul că vom apela la o agenție de turism, ca să scăpăm de grija căutărilor asidue de hoteluri cu condiții bune, vom încheia și o asigurare storno care să ne trimită la scăldat și stat la soare, cu liniștea faptului că suntem acoperiți, în caz de vreun pericol sau de vreun gând de insinuare nepoftită a Covidului.

Așadar, am adunat informații de la prieteni, colegi, de pe internet și varianta cea mai bună pentru noi este să cerem ajutor agenției litoralulromanesc.ro. Oferta lor nu numai că este foarte bogată, dar găsești tot felul de reduceri, concursuri cu premii constând în sejururi întregi, variante de petrecerea timpului liber pe durata șederii la mare și tot felul de “bunătăți” d-astea extra.

Am strâns mai multe detalii în video-ul de mai jos, ca să poți să îți faci o idee despre cât de bine e să nu-ți mai bați tu capul cu cazările, mesele, economisirile pentru vacanță. 😉

Prefer să rezerv de acum locuri la un hotel de minim 3*, pentru că îmi doresc să am condiții bune, având în vedere că planific o vacanță de minim 5 nopți. Vreau să fie curat, confortabil, să mă pot relaxa liniștită și să optez pentru varianta pachetului all-inclusive. Nu vreau să stau să umblu prin soarele cel mai dogorâtor la prânz și să găsesc un restaurant cu terasă care să fie plin ochi de oameni înfometați peste-poate de o eventuală insolație. Mai ales în plină pandemie. Vreau să știu că vin de la plajă, mă pun la masă (de obicei sunt meniuri bogate la all-inclusive), hrănesc și copilul și ne punem liniștiți la somnul de după-amiază. De colindat prin alte stațiuni sau îngrămădit la activități de tipul excursiilor, muzeelor nu prea poate fi vorba în ceea ce-l privește pe Matei. Și cum el e șeful vacanței, noi ne supunem. El vrea să se bălăcească iar și iar, să mănânce înghețată și să bea limonadă pe șezlong și să facem 245 de castele de nisip pe zi, pe care să le stricăm, apoi, cu 3 găletușe de apă aruncate peste ele.

Pe site există oferte de înscrieri timpurii pentru litoral 2021. Adică prețuri reduse pentru achitarea contravalorii sejurului până la o anumită dată. Bine ar fi fost să fiu cu 3 luni în spate mai deșteaptă și să fi făcut rezervări din toamnă (o să țin minte pentru la anul). Dar, la multe dintre hotelurile listate în categoria asta mai sunt, încă, oferte până în luna mai. Sunt reduceri mari, în funcție de stațiune, număr de nopți și de numărul tranșelor în care vrei să achiți. Nici nu simți banii cum zboară din portofel sau de pe card dacă optezi să faci rezervări din timp. Așa că nu mai stau. Vreau să fiu sigură că prind și cele mai bune oferte și că nu se răzgândește vreunul din casă. 🙂

sursă foto – pagina de Facebook litoralulromanesc.ro

De ce aleg fără să clipesc litoralul romanesc? Pentru că acum avem și noi all-inclusive, avem și noi brățări verzi, albastre, golden, chiar, avem și noi condiții. În plus, copilul nu înțelege exotismul mâncărurilor grecești, turcești, interculturalismul culinar. El tot sărmăluțe în foi de viță și mămăliguță cu brânză și smântână urlă din valuri. Pentru el marea e una. Și vrea să ajungă la ea cât mai repede. Iar pentru noi… Litoralul românesc este, trebuie să fie această constantă anuală a verilor noastre. Pentru că este certificatul nostru intim de vacanță. În mintea mea de româncă neaoșă, practic, vacanța nu este validată decât de câteva zile la Marea Neagră. Pot să mă flendur prin Caraibe, pot să mă zbat între fonfleuri pe Coasta de Azur, până nu merg la noi la mare, măcar puțin, măcar un weekend pe vară, carnetul anual de vacanță al vieții mele nu este ștampilat.

Prelucrare – Canva

Tu te-ai gândit la vacanța de vară? Unde ți-ar plăcea să mergi? Cum faci de obicei – apelezi la agenție sau mergi “cu nașu'”?

Surse foto video – Ryan Wilson, Frank McKenna, Alex Perez, Hermansyah, Luke Dean-Weymark, Camille Minouflet, Aron Burden pentru Unspash.com

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2021

3 Comments

  • copperattitude

    Mey, galagie, deci esti deliciaosa rau. Frate, a durat muzica fix cat am citit articolul, ca nu m-am grabit deloc.

    • Mariiii, multumeeeesc! N-am gândit-o, s-a nimerit! ❤️

Ce părere ai?

Trending Posts

About Me

Thanks for stopping by!

Follow Me

Categories

Edit Template

© 2023 Created with Royal Elementor Addons