Cine m-a făcut om mare? Franke și o oală cu sarmale

Ce are ea și nu am eu?

Cei cărora le place să cânte au, inevitabil, un artist care îi inspiră. Cel puțin așa mi se întâmplă mie. Cânt de mică și am urmărit mereu artiste cu voci puternice care m-au inspirat, de la care am avut de învățat. În copilărie și adolescență duduiau pereții apartamentului părinților mei, în înțelegerea totală și indulgența vecinilor. Răsunau “Nu pot să cred ca m-ai uitat/Nu înțeleg, oare de ce ai plecat?/ Haide, vino înapoi (înapoi…)/Să fim iar amândoi…” de dimineața până seara, cu mine pe post de backing vocals.

Ce are ea și nu am eu? Păăăi, cea mai bună voce feminină din Romania, cele mai cool outfit-uri, cele mai interesante decoruri în concerte, cele mai multe vacanțe exotice la activ…Și-ar mai fi multe. Ce am eu și are și ea? Poftă de mâncare. Deși n-am întâlnit-o niciodată personal, am simțit peste timp și prin ecrane că ne leagă apetitul crescut pentru orice fel de mâncare, oricând, fără să conteze. Ce are ea și nu am eu? Metabolism bun și cred că și un antrenor personal foarte eficient. E vestită pentru ciugulelile din timpul pauzelor de filmare, pentru poftele de la care se abține foarte rar și despre care vorbește deschis, fără niciun fel de probleme. S-au făcut roast-uri, tot felul de glume și comentarii pe care ea, în autenticitatea ei, nu le-a luat în niciun fel. Are un adevăr al ei pe care îl admir, o conștiință de sine care mi-aș dori să inunde ecranele atunci când apar toate persoanele publice. Și face mișto mult. De ea și de alții, dar cu candoare și atenție să nu rănească. Cine e ea și, cu siguranță, nu sunt eu? DELIA.

Fabuloasa Delia. Sursă foto – site-ul elle.ro

Du-te mă!

Zilele trecute Andrei mi-a făcut cea mai mare surpriză din ultimii ani. A fost wow. În timp ce eu eram în bucătărie și făceam lista cu retete traditionale de Paste, ca să mă pregătesc cu tot ce-mi trebuie din timp, el a ajuns acasă de la filmare și mi-a zis simplu: vine Delia la noi la masă, de Paște! Eu, cu mintea la lista mea, am întrebat chiar contrariată, pentru că n-avem nicio prietenă comună pe care s-o cheme Delia: Care Delia și ce caută la noi de Paște? Delia Matache, preferata ta, zice. Du-te, mă! îi zic eu. Îmi explică faptul că tocmai a filmat un videoclip de-al ei și că a invitat-o ca să-mi facă o surpriză, știind cât de tare o admir. El zice ca Delia e sora mea de hămeseală. :)) Am fost șocată, clar. Mi-a luat mult să îl cred, să mă conving că nu e vreuna dintre glumele lui cu care mă tachinează zilnic. Și când am realizat ce se va întâmpla…Că Delia, D E L I A va sta cu noi la masă… Am fost în pragul atacului de panică. Ce-i dau? Cu ce-o servesc? Ce gătesc? Cât? O vrea fonfleuri, delicatese?

Știind-o autentică până-n creștetul capului, mi-a fost ușor să mă hotărăsc care e reteta pentru masa de Paste. Ce poți să pregătești pentru un om atât de popular, dar în același timp atât de natural și dezinvolt, atât de simplu și neluat de cap de celebritate? 🙂 Sarmale și plăcintă cu brânză sărată. Tradiționale, de-ale noastre, bune, sățioase. Ca pentru niște doamne (eu și ea) care n-au ținut diete în viața lor.

Ce m-aș fi făcut eu fără Franke cu Delia la masă?

Exact. Dacă ar fi venit Delia la noi acum 2 ani, aș fi fost distrusă de impacientare. Că n-am aia, că n-am ailaltă. Că arde cuptorul și noi mâncăm și cu crustă arsă, dar nu poți să îi dai unui invitat la masa de Paște sarmale caramelizate și plăcintă în crustă de arsură. Numai bine că ne-am renovat apartamentul în iarna asta și mi-am utilat bucătăria fix cum mi-am dorit. În visurile mele era o bucătărie în care totul se potrivește, arată bine și are un scop. Nici n-am stat pe gânduri când am ales să o utilez cu electrocasnice Franke. Știți de ce? Pentru că acum mă bazez 100% pe funcționalitatea și versatilitatea lor. Am putut să aleg totul astfel încât să se potrivească cu conceptul pe care îl aveam eu în cap. Gândurile, acum, nu-mi sunt îndreptate decât la cum o să aranjez masa, cum o să decorez camera de zi și ce întrebări să-i pun fabuloasei mele invitate. Pentru că n-am nicio emoție în ceea ce privește deliciozitatea preparatelor. Împreună cu Franke pot să “Make It Wonderful”, cu siguranță!

Surse foto – facebook/FrankeHomeSolutions.Romania și franke.com.ro

Când am vorbit cu consultanții Franke, am aflat de cele trei colecții noi. Smart, Maris și Mythos.

Colecția Smart are ca avantaj faptul că poți instala în coloană electrocasnicele pentru economisirea spațiului. De asemenea, cuptoarele din această colecție au funcția Press To Clean. Nu îți trebuie scule speciale ca să scoți geamul cuptorului, pentru a-l curăța. Alte caracteristici smart:

  • cuptoare cu o cavitate complet plană. După ce se îndepărtează grilajele, suprafața rămâne plană, și poate fi ștearsă foarte ușor
  • șine telescopice
  • plite cu putere reglabilă

Colecția Maris este ideală pentru gătitul pentru familii întregi, alcătuite din gurmanzi. 🙂 Cu cuptoare cu funcția multicooking pentru a putea găti mai multe feluri în același timp, cu plite cu funcția Child Lock pentru timp petrecut împreună cu copiii în bucătărie.

Din noile colecții Franke, am ales Mythos. Pentru că electrocasnicele sunt din sticlă neagră, care se potrivesc perfect cu lemnul de stejar al blatului și părții de sus a mobilei de bucătărie, cu albul faianței și cu preșurile țesute de mamaie la război, pe care mi le-a dat în dar la nuntă. Îmi spuneam mereu că eu voi avea o bucătărie în stil rustic-modern. Nici nu știam dacă există așa un concept, dar l-am inventat eu pentru plăcerea mea. Am ales plita si cuptor Franke pentru o bucătărie cu forme armonioase, pentru gătit în cantități mari în același timp. Pentru că o mânca Delia mult, dar ea vine o singură dată la noi. Noi suntem trei gurmanzi în familie, dintre care doi bărbați care îmi mănâncă și urechile.

Sursă foto – facebook/FrankeHomeSolutions.Romania

De ce am ales Franke?

Pentru că e un brand cu renume internațional cunoscut pentru diversitatea produselor, calitate, care lucrează continuu la îmbunătățirea soluțiilor oferite clienților. Combină funcționalitatea cu design-ul deosebit al produselor, oferă concepte pentru bucătării pe care le utilăm pentru zeci de ani.

Gura ta, Delia, sarmale și plăcintă va gusta

Mă pregătesc din timp. De aceea, deși noi gătim sarmale doar de Paște și de Crăciun, am zis că pentru o ocazie ca asta, când vine preferata mea la noi acasă, să fac o repetiție. Nu vreau să dau greș fix în ziua în care trebuie să fiu la înălțime. Așa că am pus la punct un meniu pe care vreau să îl respect. Vreau să fie o masă în familie pe care să o ținem minte cu toții pentru mult timp. La fiecare masă de genul ăsta, când e o zi specială, la noi în familie trebuie să existe un aperitiv, un fel principal și, neapărat, un desert. Acum pot să gătesc cel puțin două preparate în același timp pentru că îmi permite, în sfârșit, cuptorul. Deci n-o să dureze la fel de mult ca până acum. Dacă sunt pregătită cu toate ingredientele, lucrurile ar trebui să meargă șnur. Iată la ce m-am gândit:

Sursă foto – arhivă personală. Prelucrare Canva

Rețetă plăcintă cu brânză sărată, usturoi și ceapă verde

Plăcinta asta numai bună pentru un aperitiv festiv, poate fi servită cu iaurt de băut sau lapte acru rece. E o rețetă cu care mama ne bucură de fiecare Paște, folosind usturoi și ceapă verzi, direct din grădina ei. Brânza e adusă de nenea Mitu, ciobanul din sat. Aspectul de floare se potrivește perfect cu primăvara și cu masa aranjată frumos pentru o astfel de ocazie.

Ce-mi trebuie?

Aluat

  • 450 g făină
  • 6 g drojdie uscată sau 20 g drojdie proaspătă
  • 220-240 ml lapte călduț
  • 20 ml ulei
  • 1 gălbenuș de ou
  • 1 linguriță de zahăr
  • 7 g sare

Umplutura

  • 300 g brânză sărată (telemea mai moale de vacă sau de oaie, caș sărat)
  • 75 g unt moale
  • 2-3 fire de usturoi proaspăt tocate sau 2-3 căței de usturoi zdrobiți
  • 3 cepe verzi (folosesc cepele întregi, cu tot cu frunze – mai ales frunzele) tocate mărunt

Încă ceva

  • 1 ou bătut cu sare si o linguriță de lapte pentru uns plăcinta
  • semințe de chimen, susan, mac

Cum o fac?

Video realizat în Canva. Sursă foto – arhivă personală

Rețetă de sarmale la cuptor

Mi-au plăcut sarmalele de când m-am născut, cred. :)) Și, deși pe parcursul anului mă simt tentată să fac câte o oală, de poftă, mă abțin, ca să mă pot bucura de ele de Sărbători. E rețeta pe care o face mama, de când eram eu mică, cea mai bună rețetă de sarmale din lume.

Ce-mi trebuie?

  • 1 kg carne tocată amestec – vită cu porc
  • 170 g orez
  • 3 cepe medii tocate mărunt
  • 2 linguri pastă de tomate
  • 5 linguri de ulei
  • 1 litru suc de roșii
  • frunze de varză acră
  • piper
  • foi de dafin
  • cimbru
  • boia dulce
  • sare

Cum le fac?

Sursă foto – arhivă personală

  1. Călesc ceapa până devine transparentă (presar puțină sare, ca să nu se ardă)
  2. Adaug orezul spălat peste ceapa călită și le mai țin pe foc 3 minute
  3. Adaug pasta de tomate, cimbrul, sarea, piperul și puțină apă și amestec pentru aproximativ 1 minut
  4. Las la răcit amestecul de mai sus
  5. Torn amestecul răcit peste carne și amestec foarte bine până când toate ingredientele sunt omogenizate.
  6. Rulez sarmalele
  7. Pe fundul oalei de tuci așez varză tocată amestecată cu puțin suc de roșii
  8. Așez sarmalele. Când au fost puse toate în oală, torn suc de roșii și le învelesc cu 2-3 frunze de varză acră
  9. Torn apă fierbinte peste sarmale și le bag în cuptor Franke preîncălzit la 1850

După toate bunătățile astea, eu sper să-mi și cânte ceva. Să nu mă lase cu ochii-n soare că suntem amândouă balonate și ne trage la somnul de după-amiază.

Delia, “Ne vedem noi!” 😉

Voi ce gătiți pentru masa de Paște? Ce bunătăți aveți în minte?

Rețetă de plăcintă inspirată de savoriurbane.com

Acest articol e închipuit și gătit pentru Spring SuperBlog 2021, cu mult respect și admirație pentru unica Delia.

13 Comments

  • […] Miri Cretan ar primi cu încântare și delectare vizita cântăreței Delia, căreia i-ar servi la aperitiv – o plăcintă cu brânză sărată, ceapă verde, usturoi, drob și nelipsitele ouă roșii, urmate de sărmăluțe în foi de varză cu mămăliguță, smântână și ardei iute și un desert îmbietor – prăjitură cu pere, ciocolată și migdale. […]

  • Im place si mie Delia, cat despre sarmale le adorrr!

    • Combinația perfecta. ? Cred ca și ei ii plac.

  • Mama, mamica mea! Imi ploua-n gura!??? Mirela, daca mai ramane ceva, desi nu cred, stii unde ma gasesti!❤❤❤

    • ? Sa știi ca și mie. Pentru ca încerc sa mai dau jos vreo 4 kg și n-am pus gura. A fost un chin să 8 vad pe toți din casa cum au tăbărât pe ele. ?❤️?

  • Mi-ai făcut o poftă,mai e loc și pentru o afonă ca mine la masă?

    • Cu studiu și afonii pot cânta. ? Te așteptăm! ❤️

      • Mulțumesc, poate învăț ceva de la voi ❤️?

Ce părere ai?

Trending Posts

About Me

Thanks for stopping by!

Follow Me

Categories

Edit Template

© 2023 Created with Royal Elementor Addons