SuperBlog

Curățenia WOW în curte – Floare la ureche

Fă rai din ce ai

În fiecare primăvară, înainte de Paște, ne adunăm cu mic cu mare la casa părinților mei de la țară. O casă mare, cu o curte și mai mare. Partea din față e rezervată florilor și arbuștilor și locului de joacă pentru copii, iar partea din spate grădinii de legume și pomilor fructiferi. E o bucățică de rai primăvara în curtea alor mei. Copacii înfloriți care împrăștie miresme peste tot, florile de toate culorile încântă ochiul, iar glasurile copiilor râzând în trambulină mângâie auzul. Însă o curte mare presupune eforturi suplimentare pentru îngrijirea și curățarea ei. Ăsta este și unul dintre motivele pragmatice pentru care ne dăm întâlnire cu toții. Să punem umărul la curățenia care contează, aia făcută odată pe an, de la A la Z.

Ai mei au și un magazin în curte, singurul din sat. Și, pe parcursul anului se adună tot felul de obiecte ca ambalaje, lăzi, etc. care trebuie sortate și reciclate. E greu pentru doi oameni singuri care muncesc zi-lumină în grădină, în curte, la magazin, în bucătărie să le aibă pe toate puse în ordine. Când dăm buzna pentru curățenia de primăvară, ne împărțim sarcinile, în așa fel încât să fim eficienți. Lui Andrei i-a revenit partea din față a curții, inclusiv terasa, mama s-a ocupat de tot ce înseamnă curățenie în casă, iar tata urma să se ocupe, împreună cu mine, de curățarea grădinii și a livezii. Am făcut planul de bătaie care, recunosc, la început, m-a speriat puțin. Era multă muncă, un efort fizic pe care o persoană sedentară ca mine nu știu dacă îl putea depune fără să rămână cu o febra musculară zdravănă. Dar și mama și tata ne spun tot timpul că trebuie să învățăm din timp care sunt orânduielile în curte și grădină, astfel încât, atunci când ei nu vor mai fi, să ne descurcăm cu ce ne-au învățat ei.

Sursă foto – Canva

Planul de curățare a livezii și grădinii

Curățarea pomilor fructiferi

Pomii fructiferi au nevoie de aerisire. Lumina, atât de necesară lor, trebuie să poată pătrunde prin coroana pomului, să poată ajunge până în interiorul ei, astfel încât să înverzească/înflorească uniform. Tot prin curățarea coroanei, se asigură și aerisirea ei. Pe lângă aspectul ăsta, trebuie eliminată orice invazie a dăunătorilor pentru a le permite pomilor fructiferi să se dezvolte frumos și sănătos.

Deși tata susține că pomii fructiferi și arbuștii nu trebuie, neapărat, toaletați ca să și facă fructe (lucru verificat și de mine, ulterior, pe internet, unde am găsit câteva studii care atestă treaba asta), el tot o face primăvara și toamna. Pentru că, zice el, coroana pomilor crește dezlânat, fără formă, crengile sunt subțiri și nu obții nimic altceva decât o umbră deasă degeaba. Este necesară îndepărtarea ramurilor uscate, ale celor rupte, a crengilor care cresc spre interiorul coroanei și a celor care se dezvoltă prea apropiate una de cealaltă, pentru o aerare normală a pomului și evitarea îmbolnăvirii lui.

Imaginați-vă un om (adică eu) de 1.58m cum se cațără în copac să taie ditamai crengile. Mi-ar fi spus tata pe care s-o tai și pe care nu, dar…era drum lung până la crengi. Trebuia să mă urc, efectiv, în copac. Am și un ușor rău de înălțime. În copilărie nu pot să zic că am excelat la cățărat în copaci. Am fost, mai degrabă, genul care s-a jucat cu păpușile.

Dar m-a liniștit tata. Se pare că deținea un aparat pentru grădină cu acumulator de ultimă generație de la Karcher. Un clește cu acumulator pentru crengile copacilor. Pfff, ce ușurare! Măcar aveam un ajutor. Cleștele poate tăia crengi cu diametrul de până la 3cm, fără niciun fel de problemă, fără ca eu să depun un efort suplimentar.

Cleștele cu acumulator pentru crengile copacilor TLO 18-32 BATTERY de la Karcher

Sursă foto – kaercher.com/ro
  • Folosit la ramuri superioare
  • Lama din oțel, de înaltă calitate, ajută la tăierea crengilor fără efort și e o garanție a faptului că e un produs cu viață lungă
  • Poți ocoli foarte ușor ramurile pe care nu le vrei tăiate
  • Cârligul care acționează ca o clemă, ajută la îndepărtarea crengilor tăiate care rămân în copacB
  • Butonul de deblocare sigură nu permite pornirea acestuia necontrolat
  • Mâner de cauciuc. Tata are în livadă cel puțin 20 de copaci iar mânerul ăsta oferă confort maxim în manevrarea cleștelui o perioadă îndelungată
  • Brațul e suficient de lung, astfel încât să poți ajunge și la crengile de sus, fără să te cațeri în copac sau pe scară
  • Folosește baterie de 18 V

Beneficii ale toaletării pomilor fructiferi

Un beneficiu foarte important al curățării pomilor fructiferi primăvara este acela că îi ajutăm să își regleze direcția de creștere a crengilor și să-și dezvolte coroana într-un mod armonios. Fiecare creangă produce lăstari de la an la an, îmbogățindu-se, astfel, coroana. Pe lângă motivele estetice, trebuie luat în calcul faptul că un pom toaletat la timp va crește sănătos și roditor.

Ce mai trebuie să luăm în calcul în momentul în care nu suntem hotărâți dacă să ne apucăm primăvara asta de curățat pomii sau să îi lăsăm, pur și simplu, așa, fără vreo intervenție din partea noastră, este faptul că unui copac toaletat îi cresc ramuri rezistente, de care are nevoie pentru a putea susține bogăția rodului.

Iarba verde de acasă

Mama are o grădină maaare de legume. Plină ochi de tot felul de viitoare bunătăți. E un loc în care abundă sănătatea și energia: spanac, ceapă verde, leurdă, usturoi verde, răsaduri de roșii și câte și mai câte. Au construit chiar și un solar în care își plantează singuri răsadurile, ca să fie siguri că recolta va fi bogată. Când vin primăvara la ei și toate legumele plantate dau, deja, roade, cum e cazul spanacului, pe care îl savurez în orice fel de combinație, simt cum mă umplu de energie și de vitamine. Dar gradina trebuie îngrijită.

Amenajarea grădinii

Primăvara este timpul potrivit pentru reorganizarea grădinii de flori ornamentale, dar și a grădinii de legume. După ce am terminat cu toaletarea pomilor fructiferi, cea mai dificilă sarcină în ceea ce privește curățenia igienică din curte, am trecut, împreună cu tata la amenajarea grădinii de legume.

  • am greblat toate ramurile tăiate și le-am strâns într-un loc special amenajat
  • am adunat absolut toate gunoaiele strânse peste iarnă
  • am tuns gazonul care încadrează frumos grădina.
  • am săpat și am afânat solul
  • am stabilit care sunt zonele de plantare a legumelor, astfel încât să putem trasa alei de trecere printre ele
  • am organizat semințele și răsadurile (după caz) pe care urma să le punem în pământ, în funcție de perioada de rotație a fiecărei specii

Pentru că tata tot întâlnise impedimente la tunderea gazonului cu o mașină de tuns iarba clasică, în ianuarie și-a achiziționat (din timp) o foarfecă pentru iarbă și arbuști, tot de la Karcher. De ce? Pentru că se tot lovise de zone în care nu avea acces cu mașina clasică de tuns, zone înguste, dar și pentru că i-a plăcut dubla funcționalitate – putea să tundă și arbuștii plantați printre florile mamei din fața casei, dar și iarba greu accesibilă de pe lângă grădina de legume.

Foarfecă pentru iarbă și gardul viu cu acumulator GSH 18-20 BATTERY de la Karcher

  • Lama de tuns iarba are o lățime de 12 cm
  • Lama diamantată cu margini de tăiere pe ambele fețe pentru gardul viu are o lungime de 20 cm, perfectă pentru tunderea gardului viu sau a arbuștilor ornamentali
  • Ambele lame pot fi montate simultan, cu comutare fără efort între ele, în funcție de destinația folosirii foarfecii
  • Lamele se înlocuiesc foarte ușor, prin sistemul de înșurubare
  • Mâner ergonomic pentru folosire îndelungată
  • Acumulator de mare putere, cu greutate redusă
  • Afișaj LCD care indică:
    • timpul rămas de folosire
    • capacitatea bateriei și timpul de încărcare rămas
  • Protecție pentru lamă în vederea depozitării în siguranță

Deși, la început, intrasem un pic în panică legat de curățarea livezii și a grădinii, o muncă grea pentru o femeie, până la urmă totul a mers ca uns datorită aparatelor de curățat inovatoare de la Karcher. Faptul că te poți mișca liber și le poți folosi timp îndelungat dacă te asiguri că ai acumulatorul încărcat înainte de a te apuca de treabă, că sunt ergonomice și foarte ușor de folosit și depozitat, e o treabă excelentă. Știam de Karcher dinainte de a mă bucura tata cu vestea că lucrăm organizat și cu ajutor de nădejde. Știam că sunt vestiți pentru cele peste 600 de brevete active care au revoluționat industria de curățare.

Toate muncile astea de care ne e greu să ne apucăm, toate procedurile de curățare a casei și a curții pe care le tot amânăm pentru că știm cât efort urmează să depunem sunt mult mai prietenoase dacă ai ustensilele necesare la îndemână. Produse de calitate pe care le poți folosi timp îndelungat.

N-am avut febră musculară, nu mi-a fost silă de fiecare operațiune în parte, așa cum îmi era în alți ani. Decât să mă pui să curăț curtea mai bine îmi dădeai să fac mâncare pentru o pomană cu 50 de invitați. E o plăcere, văd, dacă ai totul la îndemână.

Voi cum vă organizați pentru curățenia de primăvară/Paște în curtea casei voastre sau a părinților? Vă implicați toți sau numai câțiva dintre voi? Cât de importante sunt sculele pe care le folosiți?

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2021

3 Comments

Ce părere ai?