Saga Pufoșilor – cartea terapie pentru părinți și copii

Povestea de seară este cea mai puternică regulă impusă de Matei mie. Nu există să mergem la culcare fără să îi citesc două povești și să îi spun una pe dinafară. S-a întâmplat să mergem la mama sau în alte părți și să nu iau nicio carte de povești în bagaj. A fost dramă mare. Cu plânsete și văicăreli. A trebuit să promit că NICIODATĂ nu voi mai uita cărțile acasă atunci când înnoptăm în alte părți.

Savurează fiecare rând, se implică în acțiune, râde cu gura până la urechi, comentează și memorează pasaje întregi din poveștile care îi plac cel mai mult. I se pune pata pe câte una și timp de minim două săptămâni trebuie să o dăm gata – să reținem fiecare amănunt, să analizăm și să ne bucurăm de fiecare părticică de text, de fiecare ilustrație.

Saga Pufoșilor - cartea candorii

Alina Vuxanovici, fosta mea colegă de facultate, un om extrem de sensibil și foarte inteligent, a scris, împreună cu soțul ei, o carte pentru copii. Mamă a două fetițe minunate, Alina tratează, cu mare delicatețe, în rândurile cărții o problemă a zilelor noastre – atenția pe care o acordăm copiilor noștri și nevoile lor.  De multe ori, ei preferă să apeleze la acțiuni care să atragă chiar și atenția negativă a celor care le-au dat viață. Dacă de asta e nevoie, de demersuri (boacăne) nu tocmai dintre cele pe care și le doresc părinții, ca tot interesul adulților să fie concentrat pe ei, o vor face. În spatele momentelor de genul ăsta stă nevoia de conectare. Una dintre nevoile de bază ale copilului. 

 Alina și Zoran Vuxanovici, împreună cu ilustratorul Sorin Sorășan, ne dau întâlnire, în paginile primei cărți din serie, cu Pufoșii. Ei dezbat, în cadrul unei sedințe, cum să facă să atragă atenția părinților? E o carte veselă, plină de umor, adaptată contextului actual, în care părinții lucrează în corporații și aduc cu ei limbajul profesional și acasă. Protagoniști cărții fac sedință de brainstorming, discută și adoptă strategii, trag concluzii. 

Carte pentru copii Saga Pufosilor Vuxanovici Books

Cine sunt Pufoșii?

Cartea se adresează copiilor cu vârste între 3 și 6 ani. Dar citind-o în fiecare seară, simt că mi se adresează și mie. Că e o ședință de terapie la care particip împreună cu Matei, discutând, analizând și trăgând concluzii. 

Cei 4 prieteni, cu vârste între 2 și 5 ani, povestesc metodele la care au apelat în încercările de a-și face părinții să le acorde atenția pe care o voiau. O boacănă mai amuzantă decât alta, trăznăi care mai de care mai pline de creativitate. Nu poți să nu te îndrăgostești de ei. Sunt atât de haioși și ingenioși. 

Matei are, desigur, preferații lui. Îl bănuiesc și de un crush pentru Alexa, fetița de 5 ani, cea mai mare dintre ei. Se întoarce des la ilustrațiile cu ea și mă întreabă dacă stă în București. Peta-Peta îl amuză extrem de tare și, de multe ori, ne oprim ca să o imite. Așa se lungește timpul nostru de poveste și eu casc cu gura până la urechi. Dar bucuria cu care el participă la tot ce se întâmplă în carte mă liniștește și mă amuză și pe mine. Citim cartea de 10 zile în fiecare seară. Și nu se satură. Pentru că îl face să râdă, comentăm acțunile micilor eroi, ne bucurăm împreună.

Finalul e surprinzător. Apariția unui personaj misterios duce întreaga poveste într-o zonă care face loc de explicații pe care le oferi copilului. Facilitează comunicarea cu el pe aspectul ăsta, al atenției pe care o caută și pe care părintele i-o oferă în măsura în care poate.  Finalul e plin de candoare și de delicatețe. 

Lețiile pe care le oferă cartea sunt o achiziție, dacă vreți, foarte valoroasă:

Unde îi găsești pe Pufoși?

Saga Pufosilor Coperta

Cartea Saga Pufoșilor poate fi comandată de pe site-ul editurii Vuxanovici Books. Coperta hard cover și ilustrațiile atât de frumoase atrag copiii ca un magnet. 


Ce părere ai?

Trending Posts

© 2023 Created with Royal Elementor Addons