Lumină, culoare, miros și țesături – Cum îmi creez o atmosferă cozy acasă?

Înainte să fiu mamă, fiecare zi era petrecută în mare proporție în afara casei. Începeam ziua pe fugă, cu un mic dejun făcut la repezeală și ieșeam în lumea largă – serviciu, întâniri cu prietenii, tot felul de cursuri, distracții. Orice activitate, numai să nu stau între patru pereți. De mai bine de 6 ani lucrurile s-au schimbat. Natural, lin, cu firescul apărut odată cu viața de familie. De când Matei era încă un bebeluș, mi-am dorit să pot transforma casa în care locuim în cămin. Să completeze legătura dintre noi, cei trei membrii ai familiei. A fost un proces de durată, în care am gândit conceptul fiecărei camere, am căutat piesele de mobilier, decorațiuni, accesorii și țesături care să se îmbine perfect. Favi.ro, motorul de căutare pentru mobilă și decorațiuni mi-a fost de mare ajutor. Aproape un milion de produse, din cele peste 250 de magazine online listate pe site, mi-au fost sursă de inspirație. Am comparat prețuri, am făcut mood-board-uri până când rezultatele au fost cele pe care mi le-am dorit. 

categorii produse favi.ro

Casă sau cămin - Cum creezi o atmosferă cozy?

Am mai scris despre copilărie. Despre cum mama făcea ca trezitul de dimineață în miros îmbietor de mâncare proaspăt gătită să fie un ritual atât de plăcut, care acum îmi dă un gol în stomac de nostalgie. Cum iernile erau călduroase și verile răcoroase. Asta înseamnă căminul pentru mine. Și mi-am dorit ca și Matei să țină minte senzațiile astea. Să le simțim cu toții. Câțiva factori sunt foarte importanți pentru crearea senzației de cozy acasă la noi. 

Lumina

Lumina naturală

Amplasarea apartamentului în care locuim ne dă ocazia să ne bucurăm de fiecare răsărit. În anotimpurile însorite, fiecare dimineață este un spectacol de culori. Casa cu 3 camere e prevăzută cu două balcoane mari cu geamuri generoase, care permit luminii să intre și să inunde fiecare cameră. Lumina naturală din belșug mi se pare unul dintre cele mai mari atuuri ale unui apartament. Diminețile mele preferate sunt cele în care lumina se strecoară printre draperiile trase peste noapte. E ca și cum razele soarelui ne bat în geam să ne anunțe începutul unei noi zile. În weekend-uri lenevim până mai târziu, citind sau reluând poveștile de seară, bem lapte cald și ne îmbrățișăm. 

Conceptul de Practical Light

Am împrumutat conceptul de practical light din cinematografie, domeniul de activitate al lui Andrei. Lucrează în departamentul de imagine și, așa cum spune el, punerea luminii în scenă este unul dintre cele mai importante aspecte ale creării atmosferei într-un film. Ca serile noastre de iarnă să fie cât mai cozy, am ales să cumpărăm tot felul de veioze, lămpi, lumânări, care să completeze senzația de căldură, intimitate, liniște. 

Beneficiile luminii natural în atmosfera cozye
Beneficiile Luminii naturale - Foto arhivă personala - Prelucrare Canva
Conceptul de Practical Light - Foto arhivă personală - Prelucrare Canva

Culoarea

Când am renovat casa, am ales același parchet pentru toate camerele. Cel care ne-a ajutat cu lucrările a făcut o treabă foarte bună și a creat o continuitate în montajul plăcilor. Însă nu mi-am dorit ca toate camerele să arate la fel. Știu că sunt multe păreri care spun că e bine să existe un concept unitar și încăperile casei să reprezinte un tot din punct de vedere al culorilor, zugrăvelii etc. Mie îmi place ca fiecare cameră să spună povestea ei. 

Camera de zi este locul în care ne adunăm cu toții. Jucăm remy, domino sau ne uităm la filme. Am încercat să creăm spațiu prin culoare și alegerea unui mobilier cât mai minimalist, de tip industrial-rustic, o canapea micuță (care să fie și extensibilă pentru ocaziile în care primim musafiri) și o masă rotundă cu scaune la care să luăm masa împreună. Și asta a fost ideea lui Andrei și eu am îmbrățișat-o in prima. 

Culorile alese pentru sufragerie sunt gri pal și galben. Întotdeauna mi-a plăcut combinația asta. Tot apartamentul e plin de grinzi și de coloane. Așa că dau bine toate astea vopsite gri, restul pereților albi și draperiile, canapeaua, fața de masă, pernele decorative în combinația de culori galben-gri. Am ales din multitudinea de produse de pe site-ul Favi.ro tot felul de variante de mobilier, decorațiuni, țesături, astfel încât să îmi dau seama care e îmbinarea dintre ele cea mai potrivită pentru camera noastră de zi. 

Camera lui Matei are un perete verde pal, unul bleu și doi albi. Mobilierul e alb cu mânere verzi și covorul cu traseu pentru mașinuțe e viu colorat. E veselă încăperea, ca și el. Dormitorul nostru, al adulților, e în nuanțe de roz pal și verde închis. Să ne reprezinte pe amândoi. 

Atmosfera cozy în camera de zi cu Favi.ro
Cameră de zi cozy. Sursă foto - motorul de căutare favi.ro

Mirosul

Eu numesc cămin casa în care miroase a copt și mâncare proaspăt gătită. Nimic nu se compară cu căldura casei, zbenguielile lui Matei, glumele lui Andrei și mirosul de pâine făcută în casă, frământată de mine. Sunt zile în care îmi doresc să opresc timpul în loc și să apuc să iau cu mine toate senzațiile de bine, liniște, armonie. 

Nu gătesc niciodată înainte de a face curățenie. Deși logica spune că după o sesiune de pregătit felul 1 și 2 casa arată ca după război și, oricum, trebuie să faci curățenie, eu fac invers. Pentru că nimic nu se compară cu această combinație între mirosul de curat, de proaspăt și mirosul de copt. Ăsta e unul dintre motivele pentru care m-am apucat de gătit. Pe lângă nevoia de a ne hrăni, desigur. 🙂 O casă e mai fericită dacă se gătește în ea. Asta e una dintre convingerile mele. Sunt de neprețuit momentele în care Matei și Andrei bagă capul pe ușă după o plimbare cu bicicleta și spun la unison “hmmm, mamiiii, miroase delicios!”

Bucătăria este locul în care îmi petrec aproape 70% din timp. Încerc rețete noi, fotografiez rezultatele, frâmănt pâine, beau cafea. E locul meu preferat din casă. Deși stau mai mult în picioare, o fac cu plăcere. Am descoperit în gătit un mod de a mă relaxa foarte eficient. O fac cu drag și îmi place să mă provoc din punct de vedere creativ. De-aia trebuie să am de toate. Toate accesoriile, toate variantele de mixer (am 3), modele multe de vase de gătit…

bucatarie inspirata favi.ro
Bucătării cozy. Sursă foto - motorul de căutare favi.ro

Țesăturile

Știți cât îmi place să dorm? Mult de tot. Una dintre activitățile mele preferate, dacă pot să îi spun activitate, este să dorm cu Matei. Iarna, când dormim după-amiaza, înainte să urcăm în pat, ne dăm șosetele jos și băgăm tălpile goale în așternuturile răcoroase. Oaaa! Ce ne place senzația. Apoi ne tragem pătura pufoasă și moale pe noi și întotdeauna îmi spune “mami, pune mâna pe mine”. Dormim îmbrățișați și ne trezim ușor transpirați la ceafă. Când dorm cu el mă odihnesc cel mai bineCe dor o să îmi fie de momentele astea…

Pentru țesăturile din dormitor, aleg întotdeauna bumbacul. Nu am putut dormi niciodată pe așternuturi din satin sau orice alt material din ăsta alunecos. Îmi place confortul bumbacului. Schimb cearceafurile des pentru că îmi place să fac tot felul de combinații între lenjeriile de pat. Să fie mereu totul proaspăt și în privința mirosului, a culorilor, a țesăturilor. 

În camera lui Matei am ales, tot prin favi.ro, tot felul de seturi de țesături care să îi ofere confort. Nu îi place să doarmă singur și a trebuit să caut niște aliați între perne, cearceafuri, păturici pufoase, draperii cu personaje din desene animate și câte și mai câte. E foarte senzorial și îi place ca totul să îi fie lejer atât în îmbrăcăminte, cât și în spațiul de dormit. Are nevoie de materiale fine, ușoare, care să îi ofere confort și libertate în mișcare (am avut odată ochiul vânăt după o repriză de somn cu el, în care a visat, probabil, vreo luptă între super-eroi :). Atât de multă nevoie de libertate în mișcare are).

dormitor cozy cu favi.ro
Dormitor cozy. Sursă foto - motorul de căutare favi.ro

Cum completez atmosfera cozy din casă?

Mi-e drag să stau acasă și acum, de când Matei face școală online, nici nu prea am motive să ies, în afara unor sesiuni de tras aer în piept în parc. Îmi fac cumpărăturile online, atât pentru mâncare, cât și pentru produsele de îngrijire casă și mai și reamenajez. Îmi fac liste și mood-board-uri cu fiecare colțisor pe care îmi doresc să îl transform sau să îl îmbunătățesc, ca să întregească atmosfera plăcută, cozy, a casei. 

Pentru voi ce înseamnă o casă cozy? Cum faceți să vă simțiți acasă?

Articolul conține fotografii din arhiva personală și de pe site-ul favi.ro prelucrate în Canva și aplicația Crello și este scris pentru SuperBlog 2021.

12 Comments

 • valerica oprisanu

  Ce atmosfera de „acasa” ai creat in articol! Yamii, si pentru mine acasa inseamna miros de mancare gatita, de ceva bun, cum spun ai mei copii :).

  • Ce mă bucur că asta transpare din articol. Fix intenția mea. Mulțumesc, Valerica! ❤️

 • Wow, Mirela, ce frumos ti-ai descris casa, cred ca mai e putin si te trezesti cu mine la usa. Musai intr-o zi in care faci paine, sa nu vin degeaba :))

  • Ralu, te asteeept! ❤️ Fac pâine, ostropel, cozonac, ce vrei tu! 🤗❤️

 • Mi-a plăcut mult! Baftă să ai!

  • Multumeeesc! ❤️

 • oanalambrache

  Un articol ca o poveste! Minunat!

  • Saru’mana, Oana! Ma bucur as stare că ți-a plăcut! 🤗❤️

 • Cred că e o veselie continuă la voi, zău!

  • Nu prea. 😂 Ca nu ne țin nervii să fim chiar tot timpul veseli. Dar ne revenim repede. Când stai în casă cu săptămânile, cauți tot felul de modalități prin care să te ții cu spiritu’ sus. Te pup! ❤️

  • Te pupăm, Rox. Din vârful patului. 🙂 Saru’mana! ❤️

Ce părere ai?

Trending Posts

© 2023 Created with Royal Elementor Addons