Frisomat îmi pune afacerea la adăpost

Nu v-am povestit niciodată despre mini afacerea mea pe care am lăsat-o, de ceva vreme, într-un con de umbră. În ultima perioadă, însă, mă tot obsedează gândul să mă întorc la ea, să o dezvolt, să o îngrijesc așa cum merită. Și am început să fac un plan, să caut variante care să mă ajute în demersul meu. Despre  Talciokărie este vorba, o sesiune de târguri de tip garage sales, o afacere bazată pe reciclare, sustenabilitate și crearea de relații interumane între persoane cu aceleași interese.  

Cum se desfășurau? Cele care voiau să își refacă garderoba pentru că simțeau că nu le mai reprezintă piesele de vestimentație pe care le aveau în șifonier sau cele cărora nu li se mai potriveau fizic unele obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte, se înscriau pentru un loc ca expozant în cadrul târgului. Pe de altă parte, clientele erau cele care nu voiau să investească în haine noi cu prețuri exorbitante și care voiau îmbrăcăminte cu personalitate și istorie. Punctul nostru comun era grija pentru natură și pasiunea pentru fashion. Dădeam o nouă șansă hainelor purtate, limitând consumul de resurse global pentru fabricarea unora noi, reciclam piesele vestimentare aflate în stare bună și gândeam outfit-uri noi pentru garderobele noastre. 

reciclare si sustenabilitate

Care e planul de dezvoltare a afacerii de reciclare a hainelor?

Până acum târgurile se desfășurau în pub-uri pe timpul zilei sau în grădini și curți ale acestora, în weekend. Dar vreau mai mult. Vreau să mă ocup serios și să dau posibilitatea atât expozantelor, cât și clientelor care vin să achiziționeze produse să beneficieze de mai mult timp. Să nu fie condiționate de desfășurarea evenimentelor în weekend-uri, pe timpul verii. Așadar, îmi trebuie un sediu. Unul pe care să îl pot personaliza, care să susțină ideea business-ului de grijă față de mediul înconjurător și care să fie al meu, nu închiriat. 

Mi-a povestit un prieten de experiența lui cu Frisomat, producător de hale metalice personalizate. Ei se ocupă de proiectare, dezvoltare, producție și montare hale în funcție de analiza bazată pe nevoile afacerii tale. 

Frisomat - Inovatori în construcții metalice

Frisomat România a fost înființată la Piatra Neamț în 1996. E o firmă româno-belgiană, cu fabrica Frisomat Europa situată chiar în Belgia. Până acum s-au construit 992 de hale metalice în România, cu proiecte care au mulțumit peste 880 de antreprenori parteneri ai companiei. Mai mult de 1.000.000 mp de spații de lucru sau depozitare care se bazează pe conservarea energiei, pe prietenie cu mediul și funcționalitate. 

Pe mine m-a atras faptul că se pune accent pe seriozitate, calitate, personalizarea soluțiilor și preocupare pentru natură. 

Sediul meu de la Frisomat

Ca să ofer, la rândul meu, soluții integrate clienților, am nevoie de un proiect de hală metalică în care să fie configurate mai multe spații.

Am stat și am calculat bine. Nu stau pe un munte de bani (ce bine-ar fi :))), așa că am nevoie de costuri minime de întreținere a halei metalice. Halele Frisomat au costuri de mentenanță aproape de 0. Prin izolare, hala poate să rețină căldura iarna și vara atmosfera să fie răcoroasă. Am nevoie de lumină naturală și de un sistem de ventilație foarte bine pus la punct. Avantajul este că cei de la Frisomat mă pot consilia și ulterior montării halei metalice, ei fiind în contact permanent cu clienții lor. Garanția de 3 ani îmi dă un sentiment de siguranță, iar durata de viață de 50 de ani a halei e o bază perfectă pentru viitorul afacerii mele.

Frisomat - un partener prietenos cu mediul

Afacerea mea se bazează pe ideea de reciclare. Nu pot să aleg un partener cu care nu împart aceleași valori. Sunt câteva motive pentru care aleg o construcție de la Frisomat:


– Halele metalice consumă cu până la 30-40% mai puțin oțel (integral reciclabil) pentru că sunt optimizate din faza de proiectare și pre-fabricare. Oțelul care rămâne în urma construcției (capetele, dacă vreți) este trimis la fabrică pentru reutilizare. 


– Mare parte din energia folosită în fabricare provine de la panouri solare. Se economisește aproximativ 60% din energia utilizată în mod normal pentru ridicarea unui sediu de afacere. 


– Construcțiile metalice sunt proiectate și construite în urma cercetărilor amănunțite de către experți inovatori. Astfel, rezultă structuri puternice, rezistente la vânt, zăpadă, seism. 

proiect hala metalica Frisomat
Afacerea mea prinde contur cu Frisomat

Obiecte vestimentare uzate doar moral pentru un viitor mai sănătos

Schimbările extrem de rapide ale colecțiilor de către marii producători de obiecte vestimentare, consumerismul, sunt trenduri care ne afectează negativ pe toți. Deșeurile provenite din textile sunt la fel de nocive ca cele din industria petrolieră. Dar concepul de fast-fashion se mai diminuează dacă se organizează din ce în ce mai multe evenimente de tip yard/garage sale sau dacă se dezvoltă afaceri precum Talciokărie – o afacere bazată pe reciclare, pe acordarea unor șanse noi hainelor care pot să facă istorie. 

Sursele fotografiilor din articol – Frisomat și arhivă personală. Prelucrare vizualuri în Canva.

Articol scris pentru SuperBlog 2021.

9 Comments

 • Frumos, un vis de pus în aplicare, Talciokaria merită să iasă din conul de umbră!

  • Daaa, știi ce frumos era la târguri. Cu latte, discuții între fete, haine frumoase. Ce vremuri! 🤗❤️

   • copperattitude

    Am fost si eu la un Yard Sale al Laurei Bucur si mi-a placut tare mult atmosfera. Am vandut ceva haine dar mi-am si cumparat.Succes la implementare!

    • Mari, da, sunt f tari. Eu, când le țineam, nu mi mai cumpăram haine deloc din magazine. Găseam super haine la fețe. Speciale, piese deosebite, la preturi f bune. Mulțumesc! 😉

   • Ce frumoooos ❤️

 • Interesantă ideea! Chiar ar fi benefică multora dintre noi! Scrii bine! Eu îți dau 100 puncte sau un 10*! Cum vrei tu!🤗

  • Mulțumesc! ❤️Eu chiar am avut Talciokarie, făceam evenimente de tip yard sales. Scriind, mi am dat seama ce business frumos ar fi, dacă as putea sa îl dezvolt asa!

 • oanalambrache

  Super idee! Îmi place tare mult cum scrii, din inimă, indiferent de subiect. Am o stare de bine când te citesc! Îți doresc o zi minunată! 🙂

  • Zi minunata sa avem! Te pup și mulțumesc, viitoarea mea partenera de afaceri cu haine reciclate 😂❤️❤️

Ce părere ai?

Trending Posts

© 2023 Created with Royal Elementor Addons