Scriu articolul ăsta din casa părinților mei de la țară. E liniște și cald pentru o zi de noiembrie. Pare a fi primăvară. Soarele ne bucură cu razele lui și tot ce se aude sunt sunetele cristaline ale veseliei copiilor. Matei, băiețelul meu de 6 ani și verișoara lui Sara explorează curtea și comunică cu animalele. Glasul lui Matei e limpede și clar și îmi mângâie auzul. Dar nu a fost mereu așa.
E foarte scump, știu. Pentru mine e cel mai drăgălaș. Dar și acum mi se strânge inima când îi aud vocea înfundată, cu efort la respirație. Așa a fost preț de mai bine de 2 ani, cu mici pauze, de câteva zile, când răsuflam ușurați în speranța că rinita a trecut. Ăsta era diagnosticul pe care îl primise de la medicul pediatru. Rinită alergică. Pe lângă ea, a mai avut parte și de niște laringite, bronșite și alte “cadouri” din astea primite în colectivitate. Văzând că tratamentul medicamentos și aerosolii cu nebulizatorul nu dădeau rezultate, am cerut mai multe păreri. Un medic ORL-ist ne-a spus că trebuie să îl programăm pentru operație de polipi. Nu știu de ce nu m-am grăbit să fac programarea aia. Pur și simplu simțeam că mai sunt și alte soluții. Că trebuie să găsim o variantă non-invazivă.
Salinoterapia - terapia în salină
Soacra mea, bunica lui Matei, m-a tot bătut la cap să merg cu el la salină. Nu știam mai nimic despre tratamentul ăsta alternativ. Dar merita să încerc, neavând nicio altă soluție. Am plecat într-o zi dis de dimineață spre cea mai apropiată salină naturală de lângă București. A durat vreo 2 ore drumul. Acolo am așteptat mult (era ditamai coada) până am coborât în subteran. Ni se spusese că ar trebui să petrecem cam toată ziua, ca să fim siguri că are vreun efect. Mă gândeam cu groază că va trebui să refac tot traseul ăsta de câteva ori bune, pentru curele de salinoterapie recomandate. După o singură zi petrecută în subteranul cu pereți de sare nu te poți aștepta la minuni.
Terra Salin - ajutor la mai puțin de 10 minute distanță
Mda, o să spuneți că distanța nu se măsoară în minute. Și așa e. Dar vă povesteam mai sus despre cât de speriată eram de perspectiva unor călătorii dese în afara Bucureștiului pentru acces la salină. Sau o vacanță în zonă dedicată exclusiv acestor cure zilnice care să îl ajute pe Matei să respire. Discutând și cu alte mămici (știți cum e când se adună mai multe mame la un loc – cerem sfaturi, dăm, vrem recomandări de medici, magazine de haine sau alimente sănătoase, etc), am aflat despre existența unei saline artificiale din București, situată la fix 7 minute cu mașina de casa noastră. Noi stăm cartierul în Tineretului și Terra Salin (căci despre ea o să vă povestesc) este pe strada Gramont, lângă parcul Carol.
Experiența la Terra Salin
După ce am aflat de existența acestui concept, relativ nou, de salină artificială, am pus mâna pe telefon să aflu mai multe informații și să programez o ședință. În urma triajului, am ales camera pentru mic și mare, camera de relaxare fiind destinată ședințelor individuale. Am înțeles, ulterior, că am făcut o alegere bună, pentru că în camera destinată celor mici există un fototapet cu harta lumii, o bibliotecă cu cărți pentru toate vârstele și multe jucării. Fascinat a fost Matei. “Mami, ce de zăpadă!” mi-a spus. I-am explicat că e vorba de sare și că se poate juca liniștit, fără să îi înghețe mânuțele. Am petrecut 45 de minute jucându-ne împreună cu mașinuțele cu remorcă, cărând sarea dintr-un loc într-altul. Voia să construiască un igloo de sare. Timpul a zburat fără să ne dăm seama.
Ce este haloterapia și ce efecte benefice are?
Haloterapia este terapia cu aerosoli salini uscați, microparticule de sare. Acest tip de terapie se realizează cu ajutorul unui echipament special numit halogenerator care macină sarea în două dimensiuni: 10 microni – sarea cade pe suprafețe și 1-5 microni – sarea pătrunde în căile respiratorii, până bronhiolele terminale și alveolele pulmonare.
Iată care sunt efectele benefice ale haloterapiei:
- Prevenția formelor grave de viroze
- Întărirea sistemului imunitar
- Fluidizarea secrețiilor bronhice
- Dispariția tusei și dispneei
- Efect antibacterian, antiinflamator, dezinfectant și mucolitic la nivelul căilor respiratorii, fiind un tratament eficient în tratarea astmului, bronșitei, sinuzitei, pneumoniei, tusei, dermatitei și psoriazisului
Pe lângă toate cele de mai sus, se pare că haloterapia este benefică și pentru atenuarea stresului, a oboselii cronice, în rezolvarea migrenelor și tratarea depresiei.
De ce Terra Salin?
După prima ședință de haloterapie la Terra Salin am decis să achiziționăm un abonament pentru 1 adult și un copil și ulterior să revenim pentru ședințele de întreținere săptămânale. V-am spus la începutul articolului cât de urgentă era rezolvarea problemelor respiratorii ale lui Matei. În plus, am fost convinsă că e alegerea cea mai bună, din mai multe motive:
Un plus mare este îmbinarea asta între terapie și evenimentele culturale. Se organizează ateliere de lectură creativă, origami, teatru pentru copii, muzică, știință, aniversări, workshop-uri de yoga, karate. Pentru toate gusturile. E o plăcere să petreci timpul în salină, rezolvându-ți problemele respiratorii și să te relaxezi sau să înveți ceva nou. Lucru valabil și pentru copii, dar și pentru adulți.
Ce s-a întâmplat cu vocea lui Matei?
E dureros pentru un părinte să nu-i poată auzi vocea copilului de 4 ani în toată plinătatea ei. Să îl vadă făcând eforturi să respire normal și să încerce permanent să îi desfunde nasul prin diverse metode. Să se gândească cu groază că va trebui să îl supună unei operații la o vârstă atât de fragedă (nu avea polipi, de fapt). După cura de 7 zile consecutiv și ședințele ulterioare de întreținere, Matei are vocea cristalină, curată. Nu mai simt că are gâtul, sinusurile pline de mucozități. În plus, un mare, mare câștig e că nu a mai răcit de cel puțin un an și jumătate. Deși a frecventat grădinița și acum, câteva săptămâni de școală. Dar, dacă se va întâmpla să mai apară vreun semn de cea mai mică răceală, știu unde să merg cu el pentru câte o ședință individuală. La doi pași de mine. Și de oricine, până la urmă, salina artificială Terra Salin, fiind în buricul Bucureștiului.
Trebuie să reținem, însă, faptul că salina artificială, deși ne pune la dispoziție și forme de distracție și relaxare, este, în primul rând, un loc de terapie. Copiii trebuie supravegheați, nu se pot consuma băuturi sau alimente, folosirea telefonului mobil este recomandat să fie limitată.
Voi știați de conceptul ăsta nou la noi de salină artificială/urbană?
Surse Foto – Terra Salin. Prelucrare vizualuri – VistaCreate. Video – arhivă personală
Articol povestit pentru SuperBlog 2021.
2 Comments
Ce dulce e Matei!!!
Daaa, era tare scump când era pe la vârsta aia. Și cu vorbitul pe nas… Ce sa mai… 😂❤️