coperta articol cinema tip afis
SuperBlog

Sfaturile unei proiecționiste de cinema pentru viitor.

Dragă spectatorule, iubitor de cinema!

Îți las moștenire rândurile de mai jos care cuprind povești adunate peste ani din sălile de cinema. Am fost cel mai norocos om să profesez în domeniul de care am fost pasionată o viață întreagă. Filmul mi-a umplut viața. M-a bucurat, mi-a creat stări și mi-a adus emoții pe care cu greu le pot pune în cuvinte. Câți oameni pot spune cu mâna pe inima că-și iubesc serviciul? Că abia așteaptă să meargă la muncă? Eu l-am iubit din toată inima și și acum, retrasă fiind din activitate, îmi vizitez locul drag.

Magia cinema-ului

Vizionarea unui film la cinema nu este doar o experiență intensă, ci și una extrem de diversă. Sunt atât de multe stări, reacții, atmosfere, atât de diferite în care ecranul te poate trage, pe cât sunt de multe poveștile care au fost și vor fi spuse prin intermediul lui. Filmul este arta care deține cele mai multe instrumente  și tehnici de a transmite emoție – de la culorile, lumina și textura imaginii, la ansamblul de sunete și muzică, până la ritmul dat de stilul de filmare și montaj. Un film creează lumi care, în întunericul cinema-ului, te răpesc vieții obișnuite și, pentru câteva ore, te țin prizonier în ele prin puterea magiei. 

Cabina de proiecție - tolba cu povești transpuse pe ecran

Am început să lucrez la cinematecă. Cu filme vechi, de artă, cu povești de dragoste pe care le-am trăit alături de personaje, cu intrigi care mă răscoleau și nu-mi dădeau pace mult după ce încheiam proiecția. Priveam pe geam către spectatori și se crea o legătură între noi. Eram martorii tăcuți ai desfășurării unei lumi diferită de cea din afara cinematografului. Îndrăgostiți emoționați, care-și exprimau afecțiunea timid, familii întregi cu copii fascinați de ce li se înfățișa pe marele ecran, oameni singuri, cinefili înfocați, avizi după producții noi de valoare.

De câteva ori mi-am invitat prietenele în cabină pentru a experimenta cinema-ul și de acolo, de la sursa proiectării filmelor în lume. Era ceaiul nostru de la ora 5. Vremea comunismului a adus și multe restricții în ceea ce privește tipul de filme vizionate în cinematografele din țară. Astfel setea ne era sporită. Devoram cu nesaț orice apariție nouă, orice poveste transpusă în film. Ne plăceau comediile. Râdeam până ne dureau mușchii burții. Adoram poveștile de dragoste. Învățam replici pe dinafară și visam la aventuri amoroase în care să le auzim șoptite la ureche de către bărbații iubiți. 

Tehnologizarea - o nouă experiență cinematografică

Am apreciat întotdeauna evoluția, așa că am salutat apariția cinematografelor cu tehnologie digitală. Mi-a fost teamă, recunosc, că îmi voi pierde locul privilegiat pe care îl deținusem o viață-ntreagă în sala de cinema – cabina de proiecție –  că va trebui să mă despart de lumea mea bună, de lumea poveștilor derulate în fața ochilor de atâta vreme. Dar am avut noroc. Am învățat, m-am preocupat și am ocupat un loc într-unul dintre cinematografele cele mai mari din București aflat într-un complex comercial. La început am fost derutată în toată agitația. Familii întregi cu copii însetați de povești și desene animate, valuri de îndrăgostiți achitându-și un loc la filmele de dragoste, găști de adolescenți puși pe distracție după orele de la școală care vânau comedii sau filme cu eroi. 

Cum faci să te bucuri la maxim de filme la cinema?

Chiar și acum, la vârsta asta, când sunt doar o simplă spectatoare, sunt tot la fel de strâns legată de lumea cinema-ului. Îmi las moștenirea iubirea față de producții cinematografice și nepoților care au gustat de mici din experiența poveștilor transpuse pe ecran mare. 

În familia noastră, când cotidianul devine prea monoton și lipsit de adrenalină sau, dimpotrivă, când lucrurile escaladează și atingem vârfuri periculoase de tensiune, ieșirile la cinema devin un moment de restart. 

Iată câteva sfaturi, dragă spectatorule, pentru a te bucura la maxim de întreaga experiență a vizionării unui film la cinema:

Filmul ca experiență intimă

singur in sala de cinema

Îmi plac filmele intimiste, personaje cu planuri mici, cu universuri banale…și, cu toate astea, personaje atât de bogate în experiențele lor interioare, atât de nuanțate în emoții și reacții. Îmi plac filmele în care intriga diluată și subtilă nu întoarce atenția spectatorului de la dinamica interioară a personajelor, dimpotrivă, oferă un context suficient, astfel încât trăirile lor, experiența subiectivă să primeze. Prefer să văd genul ăsta de filme la cinema într-o amiază de marți sau miercuri sau joi , în care sunt foarte mari șansele să fiu singură în sală. Îmi place să consum intimismul filmului în solitudine, să las, parcă, spațiu emotiilor și gândurilor să se așeze în mine și în jurul meu… să fiu singură cu ecranul mare, având experiența cinemaului, inegalabila experiență, și totuși sentimentul de intimitate cu personjele pe care îl ai doar atunci când citești singură o carte în clarobscurul camerei tale.

Filmul ca experiență de grup

Când ieșim cu prietenii la film alegem întotdeauna filme de acțiune, comedii, thrillere sau SF. Îți vorbeam mai sus despre evoluția tehnologiei în cinema. Sunt variante diverse în care poți să vizionezi un film de tipul celor de mai sus și să te bucuri de o experiență extraordinară.

Uite, vin si cu o recomandare – pe 3 decembrie 2021 se lansează în cinematografele din toată țara filmul “Vânătorii de fantome: Moștenirea” un sequel al filmului din seria asta apărut în 1984 cu mare succes de box office. Este filmul perfect de văzut la cinema cu întreaga familie sau cu prietenii. Filmul reunește preferințele noastre despre care îți vorbeam mai sus – e un film fantastic cu accente de comedie în a cărui poveste vei fi atras din prima. 

filmul Vânătorii de fantome: Moștenirea"

Filmul va putea fi vizionat în unul din formatele următoare (și o să îți spun câteva cuvinte despre fiecare, ca să îți alegi varianta potrivită pentru tine):

Nu-ți dau spoilere, că nu-mi place nici mie ca cineva să rupă magia dinainte ca eu să iau parte la ea. Ce pot să îți spun e că “Vânătorii de fantome: Moștenirea” distribuit de Columbia Pictures și InterCom Film e un film perfect pentru o seară cu prietenii sau cu familia. Eu o să profit de ocazie și o să îmi scot cei doi nepoței la cinematograf, pasionați fiind de poveștile cu fantome. Îți las trailer-ul care mie mi-a stârnit interesul.

În loc de încheiere

Nu pot să închiei epistola asta către tine, dragă spectatorule, fără a-ți mai spune câteva lucruri despre cum poți să te asiguri că experiența ta cu cinema-ul este una extrem de plăcută.

  • Rezervă-ți biletele online ca să te asiguri că mai găsești locuri în sală. Mai ales dacă alegi să vizionezi un film la ore de vârf.
  • Alege locurile cele mai bune – central. Nu riști să rămâi cu gâtul înțepenit după două ore de film văzut cu capul pe spate. Uneori eu aleg și ultimul rând, dacă sala nu este foarte mare.
  • Nu te lăsa distras de nimic. Sunt foarte multe filme la care am ales să cumpăr cu două bilete mai mult pentru a mă asigura că lângă mine/grupul meu rămâne un loc liber de o parte și de cealaltă. Când văd un film sunt cu toată atenția acolo, în poveste. Nu-mi place să mă distragă nimic. Aaaa, și bineînțeles, îmi închid telefonul mobil.
  • Cumpără-ți popcorn dacă îți place să ronțăi ceva în timpul unui film. Ai grijă, însă, să nu îi deranjezi pe ceilalți. 
  • Bucură-te de experiență și repet-o. Lumea filmului e o lume magică. 

Semnat: o mare iubitoare de filme.

Surse foto articol – Unsplash și Pixabay. Copertă realizată în Canva.

Articol scris pentru SuperBlog 2021.

4 Comments

Ce părere ai?

%d bloggers like this: