reConstruim acasa
SuperBlog

ReConstruim Acasă pentru cei dragi

“Mami, mai spune-mi o dată povestea cu mămăliga, ața și căsuța de pitici”. E povestea preferată a copilului meu. De fapt, e amintirea poveste care mă emoționează și mă bucură și pe mine, de fiecare dată când o aduc la suprafață din ungherele inimii. E o poveste cu note arhaice, cu atmosferă caldă, cu cele mai frumoase mâini a căror mângăiere o voi simți în suflet mereu, mâini brăzdate de munca câmpului, mâini care conțineau toată duioșia lumii.

Căsuța de pitici

Se făcea că era acum mai bine de 35 de ani o căsuță mică, mică, cu cerdac, podea de lut și grinzi de lemn. Cu ștergare pe perete și miros de iubire și lapte cald cu mămăligă. În mijlocul uneia dintre cele două odăi era o măsuță mică de lemn în jurul căreia erau 6 scăunele rotunde, cu câte 3 picioare. Seară de seară, la măsuța de pitici, se adunau de prin livezi, de pe dealuri sau din albia pârâului 5 perechi de piciorușe bronzate. Veselia umplea camera mică și caldă, iar glasurile cristaline se linișteau și se concentrau. Era momentul cel mai important al zilei. Rugăciunea de seară. 

Apoi, la scurt timp, Bunica Maria, o femeie frumoasă, cu obrajii brăzdați de vânt și trecerea timpului, răsturna cu măiestrie și îndemânare mămăliga aburindă pe fundul de lemn. Chiotele celor mici umpleau căsuța desprinsă, parcă, din povești. Bunica tăia mămăliga cu ața deja pregătită și fiecare copil primea porția lui în castronul de lut plin cu lapte proaspăt muls. Din acest moment se auzeau doar sunetele pe care lingurile le făceau la atingerea castroanelor. Și mulțumirea și recunoștința din inimile copiilor și a Mariei. Copiii se cuibăreau, apoi, în cele două paturi de lemn cu saltea de paie și adormeau zâmbind, după o nouă zi de aventuri. Erau Acasă.

ReConstruiesc Acasă

Căsuța bunicii Maria se află și acum într-un sat mic, dintr-o zonă cu dealuri, reușind să facă față trecerii timpului. Ca un martor tăcut al vieții. Patru generații au crescut, au simțit ce e iubirea și au învățat că dincolo de dealurile alea e o lumea întreagă, gata să fie cucerită. Patru generații au simțit ce înseamnă Acasă. Purtăm cu toții amintirea prispei plină de flori, a ferestrelor mici de la care cercetam vremea în fiecare dimineață și făceam planul de joacă, a mirosului de lapte cald și pui pe jar. 

Structura casei s-a subrezit în cei aproape 120 de ani. Însă îngrijirea pe care a primit-o de-alungul timpului i-a păstrat aspectul unei căsuțe de poveste, demnă de Muzeul Satului. Noi, cei cinci copii care au primit în dar cea mai frumoasă copilărie pe care o poate avea cineva, am decis să o readucem la viață. Să o onorăm pe bunica Maria care ne veghează, să păstrăm amintirea ei vie și să oferim copiilor noștri, la rându-ne, vacanțe de poveste, pline de bucurie și libertate. 

Planul și reConstrucția unui acasă pentru generațiile care vin

Momentul în care ne-am hotărât noi, cei cinci verișori nostalgici după vacanțele atât de frumoase alături de bunica Maria, să reconstruim casa ei a fost începutul unei frumoase aventuri. Știam pentru ce o facem. Pentru a transmite copiilor noștri ideea de tradiție, de rădăcini, de drag de meleaguri cunoscute. Ne-am dorit ca ei să preia sentimentul de acasă, de neacceptare a dezrădăcinării și de construire a unui viitor aici, în țara lor.  

Planul de refacere a căsuței din povești trebuia să țină cont de dorința noastră de a păstra cât mai mult din aspectul ei original. Însă era nevoie de un specialist care să ne ajute cu recomandări – de eliminat nu puteam elimina nimic, pentru că era, deja, o casă micuță. Așadar, trebuia să adăugăm. În plus, vremea care a trecut a pus o amprentă puternică asupra ei și rezistența i-a scăzut considerabil. 

Depozitul Virtual de la Vindem-ieftin.ro - partener de incredere

Niciunul dintre noi nu avea cunoștințe legate de construcții. Așadar, ne trebuia un specialist. Însă suntem cinci oameni cu familii, ocupați și nici nu locuim în același oraș. Găsisem echipa de meșteri, dar nu avea cine să facă drumuri pe la depozite de materiale de construcții, să aleagă tot ce ne trebuie. Și, chiar dacă o făcea unul dintre noi, trebuiau consultați și ceilalți. Ideea de a apela la un depozit virtual de materiale de construcții ni s-a părut cea mai potrivită pentru noi. Apelând la Depozitul Virtual de la Vindem-ieftin.ro am economisit timp – pentru că se găsește tot ce ai nevoie într-un singur loc, bani – pentru că prețurile sunt cele ale producătorilor (peste 300 de producători) și am rezolvat și nevoia de a ne pune de acord. Am participat împreună la ședința de consultanță cu unul dintre cei peste 35 de consultanți și, tot din confortul propriilor case, ne-am pus de acord asupra materialelor pe care le dorim și modificărilor care ar trebui făcute. 

reConstruim cu depozitul virtual

S-a dovedit că era nevoie de multe modificări. În primul rând trebuiau refăcute structura de rezistență și acoperișul. Au rămas pe lista scurtă țigla metalică și tabla cutanată pentru cel din urmă. După câteva dezbateri am rămas la ideea de țiglă, pentru a păstra cât de cât aspectul casei. La interior am vrut o podea din lemn natural, tot pentru autenticitate și grizi pe tavan. Pereții aveau să fie vopsiți cu vopsea lavabilă, dar fără a fi aduși la linie, finisați. Ne doream să păstrăm aparentele “imperfecțiuni” ale unei case bătrănești, tradițională. 

Ideile principale ale reconstrucției unei case vechi, cu istorie în familia noastră, aflată într-un vârf de deal dintr-un sat mic și aproape părăsit, au fost acelea de a oferi copiilor noștri o copilărie trăită în libertate, la țară, cu picioarele goale pe iarbă și zarzăre mâncate direct din pom. Dar și un impuls pentru cei plecați din sat peste hotare – de a nu renunța la casele bătrânești ale familiilor lor și a le readuce la viață. Pentru a pulsa sângele de neam românesc micului sat din vârf de deal.

Acasă e unde sunt ai tăi

Imediat după Revoluție oamenii au plecat în alte țări pentru o viață mai bună. Pentru a construi acolo ceea ce aici au crezut că nu o pot face. Unii au făcut-o pentru a oferi familiilor lor un cadru să se dezvolte, să crească. Alții pentru un acasă mai demn. Pentru o viață mai ușoară și cu mai puține lipsuri. De obicei, scenariul este că muncesc de două ori mai mult decât în țara lor și trimit bani acasă pentru cei rămași. Proprii copii și bunicii care îi îngrijesc. Alții își dedică viața muncii asidue doar pentru construirea unei case pentru cei lăsați acasă, dar și pentru bătrânețe. Cu gândul că după o viață de sacrificii se vor întoarce și își vor trăi ultima parte a călătoriei lor aici. 

Mulți o vor face. Dar cu ce preț? Cu acela al unei inimi sfâșiată de dor, cu sufletul și corpul bolnave de muncă și sacrificii, cu “dar dacă-ul” amprentat adânc în fiecare colț al minții. Dar dacă…Dacă nu ar fi nevoie să ne părăsim familiile, țara, locurile natale atât de pline de amintiri? Dacă am reuși împreună să punem forțele împrăștiate prin lume și să reConstruim un Acasă aici, la noi. 

Noi, românii, suntem oameni cu inima cât Universul. Cu o putere de muncă uimitoare și minți strălucite. Avem puterea de a mișca lucrurile în direcția pe care ne-o dorim și mutăm munți. Împreună e un cuvânt familiar pentru neamul nostru, iar tradițiile și dorința de a le păstra încă vii sunt motorul care ne mișcă. Dacă n-am mai pleca!? Dacă cei care au făcut-o deja s-ar întoarce la cei dragi și, în loc de suferință și dor, ar trăi în bucurie și determinarea de a crea aici o viață mai bună pentru ei?! Dacă reConstruim tot ce ține de noi și, prin puterea comunității, contribuim la un bine mai general, al tuturor celor care locuiesc aici?

reConstruim acasă

Despre Puterea Comunității ‘‘reConstruim acasă’’

"Inițiativa “reConstruim acasă” își propune să abordeze această realitate construind comunități și oferind mijloacele necesare pentru realizarea proiectelor. Fiecare dintre noi poate construi ceva important acasă. Ne dorim să prindem rădăcini, să învățăm, să întemeiem familii, să construim case, școli, spitale și autostrăzi. Vrem să creștem afaceri care să dezvolte economia țării. Avem de construit și reconstruit acest loc atât de drag nouă. Și, poate cel mai important, avem de adus diaspora acasă…"
vindem-ieftin.ro
Vindem-ieftin.ro
depozit virtual

Această campanie demnă de toată lauda a celor de la Vindem-ieftin.ro este o ințiativă fără precedent care ajută românii dornici să reConstruiască acasă din diaspora sau nu și producătorii de materiale de construcții deopotrivă. Celor din diaspora le este mult mai ușor să construiască chiar aflați la distanță. În era tehnologiei avem posibilitatea de a construi ceva trainic, puternic la noi în țară. Avem ocazia de a contribui la dezvoltarea pamântului natal, chiar dacă suntem împrăștiați în toate colțurile lumii. 

Practic, producătorii de materiale de construcții, beneficiarii finali și vindem-ieftin.ro alcătuiesc o comunitate care are ca scop un viitor reConstruit. Producătorii au o serie de avantaje care contribuie la decizia de a fi parte din acțiunea asta:

  1.  Piață extinsă – pe teritoriul României, dar și la românii din diaspora
  2.  Întărirea încrederii consumatorilor în brand prin asocierea cu campania “reConstruim acasă
  3.  Promovare – campanii de marketing și creșterea vizibilității prin acestea
  4.  Impactul social – implicare socială – un mijloc de ea contribui la notorietatea brandului

Fiecare piatră pe care o așezăm la construcția viitorului în țara noastră este o investiție în moștenirea noastră culturală și în binele comun al comunității noastre. Este un act de iubire și respect față de locurile care ne-au dat viață și identitate. 

Surse foto video – vindem-ieftin.ro, arhiva personală, Pexels. Colaje photo realizate în Canva, video realizat în CapCut

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2024

4 Comments

  • Ecoarta

    Te felicit! Dincolo de “publicitate”, articolul are și altceva, un subtil îndemn spre revenire. Revenirea acasă. Un acasă care pentru mulți și-a pierdut sensul, s-a diluat până la inexistență. Am plecat într-un moment de răzvrătire, la o vârstă la care e mai bine să stai pe fundul tău, nu să te muți la dracu-n praznic. Nu regret nici măcar o secundă, chiar dacă am luat-o de la capăt, de la zero. Dacă mă voi întoarce?! Never say never! Doar Dumnezeu știe!
    Dacă aș putea, eu ți-aș da maximul de puncte!

Ce părere ai?