Protejându-i pe ceilalți, te protejezi pe tine

Într-una din zecile de căutari zilnice pe google cu care îmi ocup viața, am dat de numele domnului Kagiyama și al asociației sale “Learning by cleaning”. Pasiunea lui Kagiyama pentru curățenie a început de când era copil și părinții lui au impus regula unei case impecabilă. Nu pot să spun că sunt 100% de acord cu ideea lui de a curăța toaletele fără mănuși pentru a nu rata niciun fir de păr, dar ceva în pasiunea asta a lui m-a atras și m-a făcut să reflectez puțin asupra propriei relații cu curățenia. Cum am fost mereu pasionată de învățat diverse lucruri, subiectul m-a atras imediat. M-a intrigat asocierea improbabilă de termeni a numelui asociației și întrebarea care s-a formulat și persista în mintea mea  este – chiar se poate învăța ceva din a face curățenie? Poate grija pentru curățenie să devină o filozofie de viață și un proces de dezvoltare personală, cum credea domnul K.? Am aflat asta singură.

Curățenia în domeniul saloanelor de înfrumusețare

Unul dintre prietenii mei cei mai buni deține un salon de înfrumusețare. Unul care se află, poate, în top 3 în București. Am avut un moment în viață în care îmi doream să fac altceva cu viața mea profesională decât muncă de birou. Îmi doream să fiu printre oameni. Și, deși am lucrat mare parte din timp în domeniul resurselor umane, știm cu toții ce se înțelege printr-o funcție în domeniul ăsta. Apropierea de oameni și grija pentru ei nu îți este permisă decât până la un anumit punct. Acolo unde nevoile conducerii încep să contravină nevoilor angajaților. Așa că am luat decizia de a lucra pentru prietenul meu, într-un domeniu frumos, în care să fiu aproape de oameni – atât clienți, cât și angajați.

Curățenia este un must în domeniul saloanelor de înfrumusețare. Am auzit cu toții cazuri de persoane care au ajuns la medic pentru că au luat o bacterie în urma unei ședințe de manichiură sau pedichiură. Eu însămi am fost victima unei doamne cosmeticiană care nu a sterilizat instrumentarul corespunzător și m-a “cadorisit” cu o bacterie care mi-a afectat tenul în așa hal încât a trebuit să fac un tratament extrem de periculos cu un medicament care atacă organismul pentru a face bine pielii. A dus la izolare, pentru că fața mea arăta foarte rău, la depresie și la ședințe lunare de dermatologie și analize de sânge pentru a rezolva problema asta. 

Așadar, la momentul la care m-am angajat ca recepționer la salonul prietenului meu, mi-am luat rolul foarte în serios, ba chiar am mai pus și niște sarcini suplimentare pe lângă – multe dintre ele țineau de curățenia locului. Aveam grijă ca toaletele angajaților și clienților să fie impecabile, dezinfectate permanent – se pare că începusem procesul de dezvoltare prin curățenie despre care vorbește Kagiyama chiar fără să fi auzit de el 🙂 La intrarea în salon și în compartimentul de pedichiură m-am asigurat că sunt amplasate covorașe antibacteriene, instrumentele de lucru (perii de păr, piepteni, foarfece și toate celelalte ustensile folosite de colegele mele de la manichiura etc) erau dezinfectate zilnic. 

Grija față de ceilalți e grijă față de tine

take care

Cum adică grija față de ceilalți e grija față de tine? V-ați putea întreba. Fiecare loc în care am lucrat a ajuns să devină o a doua casă pentru mine. Nu știu dacă asta e ceva ce e în nevoia mea de a funcționa în locurile alea sau am avut eu noroc de oameni și atmosferă extrem de prietenoasă peste tot. Însă știu sigur că grija mea față de colegi și clienții tuturor afacerilor pentru care am lucrat a fost întotdeauna acolo. Mă face să mă simt bine când oamenii sunt bine. Mă bucură și mă satisface.

Când lucram la salon clientele erau întotdeauna preluate de la intrare cu bucuria primirii unui musafir așteptat cu drag. Eu cred că pentru fiecare femeie care pășește într-un salon de înfrumusețare totul trebuie să fie o experiență extrem de plăcută de la intrare și până la ieșire. Mă străduiam să ofer asta zâmbind, făcând caffe latte-uri foarte bune, asigurându-mă că se simt în siguranță prin cât de curat era păstrat locul. Colegii mei se ocupau de partea estetică și de cerințele lor în materie de coafuri, culori ale părului dorite, manichiuri spectaculoase și machiaje demne de actrițele de la Hollywood. Eram o echipă care avea ca scop siguranța și bucuria clientelor. 

Sunt o persoană empatică. Poate prea empatică. Necazul oamenilor mă atinge mai mult decât ar trebui să o facă. Iau cu mine griji ale altora, plâng plângerile nefericiților și mă doare durerea celor de lângă mine. Asta aduce și o doză mare de responsabilitate. Trebuie să fac tot ce pot ca celorlalți să le fie bine. Ce ține de mine ca ei să fie protejați. Că asta înseamnă să mă asigur că o toaletă e dezinfectată zilnic, că e șters praful, că se folosesc botoși protectori pentru încălțăminte și consumabile de hârtie sau că ofer o cafea bună, zâmbesc și le sunt la dispoziție cât timp își petrec timp alături de noi, pentru mine grija pentru ceilalți este esențială. Sunt bine cu mine. Sunt mulțumită. Știu, sună ca fiind o doză de egoism, de fapt, dar mi-o asum. 🙂

Protejează-i pe ceilalți cu Medicale-shop.ro

Una dintre preocupările mele ca “șefa curățeniei” a fost alegerea unui partener de încredere pentru furnizarea materialelor necesare. O companie la care să pot apela știind că pune pe primul loc siguranța clienților comercializând produse de protecție de înaltă calitate. Așa am ajuns la Medicale-shop.ro site deținut de ADAR UNIC SOLUTIONS SRL, importator și distribuitor de consumabile medicale de înaltă calitate.

medicale-shop

Articolele care ne-au fost de mare ajutor de la ei erau botoșii pentru încălțăminte, covorașele antibacteriene, halatele de unică folosință, măștile mănușile – din astea comandam în cantități foarte mari pentru că erau folosite în toate compartimentele salonului, de către toți colegii – la vopsirea părului și spălare, la manichiură-pedichiură, la cosmetică. Consumabilele de hârtie și dezinfectantul sunt indispensabile într-un astfel de loc. 

Curățenia într-un spațiu destinat înfrumusețării trebuie să fie aceeași cu cea dintr-un spital. Asta e convingerea mea. Grija față de clienți, dar și față de angajați trebuie să primeze. Calitatea serviciilor este direct influențată de aspectul ăsta. Niciun client nu se poate bucura de experiență dacă undeva într-un colț al minții stă teama de a nu se contamina cu ceva. Niciun angajat nu poate da frâu liber creativității dacă simte constant că poate fi responsabil în orice moment pentru îmbolnăvirea cuiva. 

Medicale-shop comercializează echipamente de protecție și consumabile pentru spitale, clinici private, saloane de înfrumusețare, primării, centre de educație, servicii de ambulanță și altele. Acolo unde omul trebuie protejat cu produse de cea mai înaltă calitate. 

Tu cum alegi să ai grijă de ceilalți la locul tău de muncă? 

Surse foto – medicale-shop.ro, Pexels – prelucrare Canva.

Articol scris pentru Spring SuperBlog. 

Ce părere ai?

Trending Posts

© 2023 Created with Royal Elementor Addons