Dac-aș fi poetă, v-aș spune-o p-aia cu acasă e unde îți e inima. Și dac-aș fi în trend, aș pune și un haștag. Dar nu-s nici poetă și, cu atât mai puțin, în trend. Sunt o femeie de 40 de ani care nu are, încă, cordonul ombilical tăiat (de-acum încolo, Dumnezeu cu mila!). Mi-e dor des de mama și de tata. Și mă apucă neastâmpărul și golul în stomac când mă gândesc la diminețile de sâmbătă de când eram copil și nu știam ce e ăla haștag. Mă trezeam în miros de mâncare gătită, proaspăt făcută și orbecăiam adormită spre bucătărie mânată de pofta de prăjituri făcute de mama. Ăsta e unul dintre motivele pentru care m-am apucat de gătit serios după ce am născut. Pentru că vreau să simtă și copilul meu același nod în stomac când, adult fiind, se va gândi la acasă. Să se întoarcă sub acoperișul casei în care a crescut cu miros de dragoste de mamă.
Să fie cu acoperiș, mamă, că-i mai bine
Dorul ăsta mă duce des la mama și tata, la casa de la țară pe care și-au dorit-o amândoi încă de când mai aveau mulți ani până la pensie. Și se reia ritualul trezirii de dimineață, de când eram copil, de fiecare dată când merg la ei. Acolo e acasă. O casă mare, spațioasă, pe care au construit-o să ne putem desfășura. Nu ca la bloc, mamă. N-am stat destul încorsetați între patru pereți? Lasă, să vă simțiți bine și să aibă copiii unde să se joace. Curtea tot mare. Numai că, în fiecare primăvară, apare câte o clădire, mai mare sau mai mică. Un nou acoperiș. Deși suntem într-un sat de câmpie, sau, poate tocmai de-aia, cu câmpuri largi în jur, cât vezi cu ochii, noi simțim nevoia unei îngustări a anvergurii. E în noi instinctul de a puncta orizonturile cu încă un acoperiș.
La noi primăvara nu se anunță după ghioceii răsăriți în grădină, ci după faptul că începe să răsară o nouă construcție. În fiecare an ieșim din hibernare cu poftă de viață, dar, mai ales, cu poftă de construit. Mama își petrece lungile luni de iarnă și de nemuncă în grădină, imaginând noi perspective șantierești.
Totul începe de la bucătărie. Este evident că orice casă de om cumsecade are o bucătărie mare, așezată, căreia îi este atașată, la fel de cumsecade, o cramă spațioasă. Nu așa de evident e că, la un momnet dat, când familia se extinde, această bucătărie este convertită, ușor, în dormitor. Iar crama, conform celei mai simple logici, devine bucătărie. La fel de logic este ca această reorganizare să ceară o nouă cramă care este imediat construită în cea mai accesibilă vecinătate. Dar ce ar fi o cramă, dacă nu ar avea în imediata ei proximitate și o “groapă”?! Pentru cititorii sută la sută urbani, groapa este un fel de pivniță în pământ ca să țină rezervele de alimente reci. Tot acest demers logic se continuă (dar nu se încheie) cu întrebarea retorică – de ce foarte aproape de groapă este nevoie de un mic foc, cu un acoperiș simplu care, în scurt timp, se va transforma într-o mică bucătărioară “de vară”, cu tot ce e necesar într-o bucătărioară de om…niște pereți, o mică cămară…
Cu un click pe Vindem-ieftin.ro faci frumos în curte
Aceste permutări sunt, ele, pur și simplu, acceptate sau pot fi chestionate? Păi, uneori sunt și atent analizate:
– Hai, mă, mamă, iar v-ați pus pe construit? Ce mai faceți, acolo, lângă grădină?
– Unde, mamă?
– La bucătăria de vară.
– Păi ce, măi, mamă, aia era bucătărie de vară? Ii punem și ei acoperiș, o învelim. Doar n-o să stai așa, în bătaia vântului și-a soarelui. O facem frumos, să se vadă și la noi frumos.
– Hai, mă, mamă, și iar umblați după materiale, iar tămbălău, iar vă chinuiți să cărați toate alea. Nu putea tata să bată doi pari și puneai ceva, o prelată?
– Cum, mă, mamă, prelată? Lasă, să fie frumos. Și nu cărăm nimic. Așa zice tac-tu. Că i-a găsit pe niște băieți pe internet. Vindem-ieftin.ro. Cică-ți aduc acasă tot ce-ți trebuie. Vin ei, livrează ei. A vorbit tac-tu cu un domn de-acolo foooarte drăguț. Păi nuu, că nu mai puteam, mămică, să ne ducem noi, să cărăm noi. De-aia facem. Păi nu-i păcat?!
– Și tata e sigur că ia ce trebuie? De unde știe el?
– Păi nu, măi mamă, că a vorbit cu domnu’ ăsta de la ei, un consultant. Și tac-tu i-a zis cam ce îi trebuie și omu’ l-a ajutat. Sunt și mai ieftine. Nu mai dăm banii nici pe benzină… Chiar au zis bine cu Vindem-ieftin.ro. Ce să mai, măi mămică, acu’ cu tehnologia asta și cu internetu’ ăsta e și păcat. Le ai pe toate la botu’ calului. Da’ tu de ce nu vrei să facem? Că vara, uite, veniți cu ăștia mici. Să fie și la noi în curte frumos. Am vorbit cu tac-cu poate luăm și pavaj de-ăla. Știi ce bine-arată?
– Eu nu zic că nu vreau să faceți. Dar sunt multe construcții, multe acoperișuri. Da, cred c-o să arate bine bucătăria de vară dacă îi puneți și acoperiș. Măcar nu se mai văd așa, de parcă-s toate înșirate. Dar cel mai important mi se pare că v-aduc ei materialele. Oamenii de la Vindem-ieftin.ro sau cum ai zis tu.
– Da, mamă, a zis băiatu’ cu care a vorbit tac-tu, un băiat foarte cumsecade, că ar trebui ca în 5-7 zile să le avem.
-Și tata de unde știa de el de Vindem-ieftin.ro? Că tata și internetu’- baba și mitraliera
– I-a găsit pe Facebook prima dată și dup-aia a venit și băiatu’ ăla mare al lu’ Nea’ Ion Țigănuș și ne-a zis că și el și-a renovat casa, apartamentu’, și numai de la ei a luat toate materialele de construcții. Păi mamă, ți le aduc la ușă, nu miști un deget, te și ajută în telefon, e și mai ieftin, găsești de toate. Nu e și păcat?!
– Da’ ce acoperiș ați luat? Ați luat și voi unu’ ca lumea, să nu îl schimbați după 2 ani?
– Da’ cum, mamă? Am luat un sistem d-ăsta complet, să nu ne mai batem capu’. Cică 30 de ani rezistă. Păi ce, mai trăim noi 30 de ani? Da’ să vă rămână vouă, mamă, s-aveți unde trage. C-ai văzut ce bine e când vii și stai la aer, nu te deranjează nimeni. Nici nu știi de pandemie, de toate nenorocirile. Nu, am luat ce trebuie.
Casa de comenzi e ACASĂ
Cam în zona asta se învârt discuțiile înainte sau chiar în timpul unui șantier desfășurat loco, în curte. Șantier cu șantier faci frumos, faci să fie acasă, să fie primitor. Asta face mama. În fiecare primăvară are un proiect. Un proiect care să ne aducă nouă, fetele și nepoții ei, liniștea, relaxarea și bucuria lui ACASĂ.
Acasă al tău unde e? Ai 1 acasă, ai 2, așa, ca mine? Cum e la tine?
*Surse foto: vindem-ieftin.ro și arhivă personală. Prelucrare Canva
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2021
3 Comments
[…] A venit, a venit primăvara/Acoperă-mi curtea cu ceva/Cu o pergolă sau, mai bine/Sau, mai bine, cu… […]
Foarte fain, mi o placut! Succes miss!
Mulțumesc, Oana! ?